Wat een sportieve weken

Zodra het 1 april is geweest en alle planten de blaadjes weer laten groeien, de zon weer sterker wordt in zijn kracht en het lijkt dat de avonden langer worden lijkt de sectie lichamelijke opvoeding van de aardbodem verdwenen. Ze staan daar lekker in het korte broekje en t-shirt op de velden bij Orion en Trekvogels les te geven en weinig mensen hebben in de gaten wat ze nu echt aan het doen zijn. De afgelopen twee weken hebben we met de sectie ook echt wel iets gedaan en de komende weken gaat er ook weer van alles gebeuren wat we met jullie willen delen;

Het wereldkampioenschap veldloop
Van 2 april -7 april is het wereldkampioenschap Cross-Country (veldloop) voor scholieren gehouden op Champ de Mars in Parijs. Nederland vertegenwoordigde met een jongensteam van het Montessori College en een meisjesteam van het Stedelijk Gymnasium uit Nijmegen fantastisch door de fairplay prijs te winnen. Deze prijs geeft aan dat het Nederlandse team niet alleen zorgde voor een goede sfeer maar ook dat het team het juiste voorbeeld was voor de rest van de wereld.

Niet alleen de fairplay prijs werd in de wacht gesleept maar ook de individuele prestaties waren bijzonder dit jaar. Met een 8ste plaats voor Illian Martens bij de jongens en een 6de plaats voor Manjorie Jansen, eerste Europese deelnemer laat Nederland zien aan te kloppen bij de wereldtop. De jongens behaalde een 11de plaats met het team en de meisjes een 12de plaats.

Nijmegen maar vooral het Montessori College mag oprecht trots zijn op deze bijzondere prestaties. Op de website wkveldloop.nl zijn de verslagen van de week te vinden.

 De sportiefste school van Nederland
Zoals jullie allemaal hebben mee gekregen is het Montessori de sportiefste school van Nijmegen. Doordat we deze eer hebben ontvangen mochten we op woensdag 11 april mee doen aan de verkiezing voor de sportiefste school van Nederland. Dit was een thuiswedstrijd voor ons omdat de verkiezing in Nijmegen was.

De verkiezing bestond uit twee aparte prijzen. De eerste prijs was een podiumpresentatie waar de school een geweldige show met leerlingen heeft neer gezet. Geweldig om te zien hoe de groep leerlingen uit de derde klas met dans, muziek en humor liet zien wat het Montessori College allemaal doet op het gebied van sport en bewegen. Op de website van school kunnen jullie het filmpje vinden van deze podiumpresentatie.

Het tweede gedeelte van de dag bestond uit een presentatie aan de vakjury waarin we uit mochten leggen waarom wij de sportiefste school zijn. Indy Geus (leerling) heeft samen met Stephan Haukes en Wilbert Lamers de presentatie verzorgd. De jury was onder de indruk van hetgeen wij allemaal doen op school. In de presentatie hebben we een aantal bijzondere zaken naar voren gehaald om de jury te overtuigen. Want wisten jullie dat de sectie LO;

  • Vanaf volgend jaar geen cijfers meer geeft maar werkt met Rubrics;
  • Werkt met periodes van 3 weken in de themazalen die we hebben;
  • Vanaf volgend schooljaar verder gaat met bewegen op niveau waarbij alle leerlingen op beweegniveau worden ingedeeld en niet op cognitie;
  • Veel samenwerking heeft en zoekt met partners in de omgeving van school en we dus midden in de maatschappij staan;
  • Montisport aanbiedt voor alle collega’s (er is nog ruimte);
  • Een beweegprogramma heeft voor iedereen, van zwakke bewegers/geblesseerde leerlingen tot topsporters;
  • Veel leerlingen naschools sporten;
  • We een gezonde school zijn;
  • We extra sport aanbieden voor al onze leerlingen (sportspecialisatie/keuzecursussen) onder en na schooltijd;
  • We denken dat sport in onze genen zit en we dit aanbieden voor een lang leven bewegen.

De jury was zwaar onder de indruk van hetgeen we doen. Helaas zijn we niet de sportiefste school geworden omdat we hetgeen we vertelden in de presentatie niet zo goed op papier hadden staan. Hierdoor was de jury eigenlijk een beetje overdonderd van de presentatie. De winnende school uit Veenendaal had naast het feit dat ze heel veel dingen doen die heel positief zijn op het gebied van sport en bewegen alle zaken wel erg goed gedocumenteerd. Na afloop van de verkiezing heeft de voltallige jury ons proberen te overtuigen dat we over twee jaar wederom mee moeten doen. Het voelt als een zware nederlaag maar we gaan er voor zorgen dat we deze prijs over twee jaar in de wacht gaan slepen.

De dag en de ervaring was geweldig en ook zeker de moeite waard om mee te maken. De school ontving voor een mooie tweede prijs een check van 1500 euro om te investeren in sportmateriaal. Wij weten zeker dat het Montessori College op weg is om de sportiefste school van Nederland te worden, zeker na deze dag.

Olympic Moves
Veel kinderen zijn op dit moment aan het voorbereiden voor Olympic Moves. In het jaarrooster hebben jullie kunnen lezen dat op woensdag 18 april de voorronde is in Nijmegen. Dit kan nog wel wat onrust opleveren in de school. Veel leerlingen zullen de komende week met een ALA-formulier komen om vrij te vragen voor deze dag. Mocht een leerling zijn zaken niet goed op orde hebben geef hem dan geen mogelijkheid om mee te gaan en stel de begeleidende docent even op de hoogte. Hij of zij kan dan verder met het vinden van iemand anders.

Mocht je het leuk vinden om de leerlingen te zien sporten kom dan woensdag even naar het Universitair sportcentrum of naar de atletiekbaan waar veel leerlingen en collega’s actief aan de slag zijn.


Sportdag bovenbouw
Op dinsdag 29 mei vanaf de KWT vindt de jaarlijkse watersportdag plaats op De Berendonck. Collega’s die deze middag werken in de bovenbouw en mentoren zullen gevraagd worden om deze ochtend/middag mee te ondersteunen. Omdat we weten dat een agenda snel gevuld is en we in de informatiegids verschillende zaken gepland zijn op deze dag verzoeken we jullie deze tijd alvast te blokkeren in de agenda. Binnenkort ontvangen de betrokkenen alle informatie over deze sportdag.