Vakkanjer maakdag

Op donderdag 8 februari, zijn vijf afgevaardigden van het Montessori College Groesbeek naar Arnhem gereden: Kaan, Gydeon, Sil, Jarno en de docent Monique. Bestemming was het fablab van de HAN waar de schoolwinnaars uit onze regio bijeen kwamen om hum prototype van de vakkanjer scout wedstrijd te maken. Ze werden ontvangen door een vriendelijke mevrouw die onze jongens in een T-shirt stak, de dag kon beginnen. Om half tien was er een korte introductie en daarna aan het werk natuurlijk!

Na een kort werkoverleg ging het team aan de slag: Kaan aan het model van de regenpijp, Gydeon aan de tekeningen voor de tank en Jarno en Sil met mij aan het huisje. Kaan was al vlot met een medewerker bezig bij de 3D printer voor een waterrad, en Gydeon hielp met de planning van het prototype. Sil, Jarno en Monique zijn achter een computer gaan zitten en hebben in Corel Draw de delen van het huis getekend die straks door de lasersnijmachine moeten worden geplot.

Met de tekeningen op een usb-stick was het even wachten, alle groepen willen natuurlijk gebruik maken van de plotter. Daarom zijn Sil en Jarno begonnen aan de hekjes die naast het huis komen te staan.

Half één was de lunch, lekkere broodjes, sla en fruit. Na de pauze waren we de eerste groep bij de plotter en kwam het huisje in delen uit het hout. Ondertussen zat Gydeon de watertank te tekenen. Toch fijn dat deze jongens de technisch tekenen lessen goed hebben opgelet en snel van begrip zijn.

Kaan was ondertussen aan een mevrouw van de organisatie aan het uitleggen wat ze precies aan het maken waren, een regenpijp met een klep die bij zware regen het water naar een groot reservoir stuurt dat tegen de muur van de woning aan staat. Dat kan doordat het waterrad stroom opwekt en de klep omzet. Het water kan later in de woning of in de tuin gebruikt worden en de opgewekte stroom kan pompen aansturen om het water bijvoorbeeld naar de toiletten te pompen.

Om drie uur waren ze de laatste groep die vertrok, ze hebben tot het laatst doorgewerkt en mogen de rest op school afmaken.

In de auto op de terugweg werd er gezellig nagepraat onder het genot van skittels en koekjes. Kwart voor vier waren ze weer in Groesbeek terug en vonden ze het unaniem een erg leuke dag die veel te snel voorbij was gegaan. Docent Monique is megatrots op het team, ze gaan voor de winst tijdens de regiofinales!

Op 28 maart is de presentatie dag in Zwolle, een week eerder moet de PowerPoint opgestuurd zijn. De dag zelf moeten ze het volgende meenemen:

  • de uitvinding
  • USB-stick met presentatie (als reserve: die hebben we uiterlijk een week van te voren gemaild)
  • het Vakkanjer Scout shirt.

De uitnodiging met onder meer de tijden en het programma van de regiofinale wordt per mail nog toegestuurd.