Uitwisseling met Frankrijk verbindt Berk en Beuk, reizend met de Discobus

In de eerste week van juni hebben 28 tweedejaars van Berk en Beuk 32 Franse leerlingen uit Isigny-Le- Buat (vlakbij Caen, Noordwest Frankrijk) een gezellige Hollandse week bezorgd: overdag de grootste lol, ’s avonds op de Goffert, midden op het Keizer Karel plein of bij iemand thuis, ging dat nog even door. Ook ouders wisten de mix van vmbo-basis tot vwo-plus te waarderen. Zij hebben bovendien even een heel andere sfeer in huis met een buitenlandse leeftijdsgenoot van hun kind (soms zelfs drie Fransen, met dank!). Dat er een Franse leerlinge ziek was en niet kon komen veroorzaakte de eerste tranen.

Een moeder vertelde me dat haar dochter sinds maart (de reis naar Frankrijk toe) elke week op skype zit met haar Française. In de zomervakantie is het volgende bezoek al gepland. Een uitwisseling kan buitenlandse vriendschappen opleveren!

Wij, Wilbert Lamers, Tom Linssen en ik genieten mee met onze kids. In het begin is het wel een beetje pushen om de taalbarrière te slechten. Gedurende de week zie je hun band groeien en weet je dat afscheid nemen moeilijker wordt.

De week begon met een dagje Nijmegen: een stadswandeling en de St. Stevenstoren op. Hoogtepunt van de week was de sportdag met klimmen tegen de muren en in de touwen, trefbal (de Fransen hebben we maar laten winnen), afgesloten met waterskiën in de Berendonck. Dat beetje regen kon de pret niet drukken. In het water vallen was niet erg want dan had je het warmer. Donderdag zijn we de molens op de Zaanse Schans gaan bewonderen en hebben we álle kaassoorten geproefd, met en zonder rode pesto. De rondvaarttocht in Amsterdam is altijd een succesnummer (hoewel ze niet kunnen wachten om te gaan shoppen).

Mijn favoriet was de terugreis in de discobus. Van de file had ik geen last meer. Eerst gingen de disco spiegellampen draaien. “Ach, wat leuk van die chauffeur” dacht ik. Toen het rookkanon aanging vreesde ik het ergste. Dat viel uiteindelijk mee! De laserstralen maakten het helemaal af. Vooral in de tunnels leverde dit een mooi plaatje op, compleet met zingende en dansende leerlingen, dat zal ik niet snel vergeten. Heerlijk om ze zo te zien genieten. ‘s Avonds sloten we de uitwisseling af met een Amerikaanse Party in de Vlier, met gerechten om van te smullen. En inderdaad, tranen bij het afscheid. Dank aan alle ouders die dit mogelijk maken. Deze internationaliseringsweken behoren tot de pareltjes van mijn schooljaar!

Chris Gielen