Symposium ZINtuig – 29 november

Hieronder vinden jullie informatie over alle paneldiscussies en workshops die op vrijdag 29 november 2019 door oud-leerlingen van het Montessori College Nijmegen gegeven worden. Het thema van het symposium is CREATIVITEIT en daar kun je al je ZINtuigen bij inzetten.

Creativiteit heb je nodig bij alle vakgebieden en beroepen die je maar kunt bedenken, maar wat is dat nou eigenlijk… creativiteit?

De insteek is dat je tijdens dit symposium inspiratie kunt opdoen, je creativiteit laat prikkelen en dat de passie van de oud-leerlingen, die in allerlei beroepen werkzaam zijn, aanstekelijk werkt. We hopen dan ook dat er met de oud Montessorileerlingen in workshops en paneldiscussies een interessante en enerverende uitwisseling plaats gaat vinden.

De dag wordt geopend met een speech door Simon Mamahit, ook bekend onder de naam Discipline. Simon werkt bij Cultuur Oost en is een bekende rapper die ooit zijn eerste podium had bij Broodje Cultuur op onze school. Vervolgens zijn er drie workshop/paneldiscussie rondes. Je schrijft jezelf voor elke ronde in bij een paneldiscussie of bij een workshop.

In de paneldiscussies nemen 3 tot 5 oud-leerlingen plaats. De discussies worden voorbereid en geleid door leerlingen.

* Per paneldiscussie kunnen zich 45 leerlingen inschrijven.
De workshops worden gegeven door oud-leerlingen van het Montessori College die op allerlei mogelijke manieren dagelijks hun creativiteit aanspreken.

* Per workshop kunnen zich maximaal 20 leerlingen inschrijven.

De dag wordt feestelijk afgesloten met optredens van cabaretier Thom Gerrits, een korte film en muzikanten Fenna Schoren, Kika Sprangers en Simon Mamahit.

 

Agenda symposium ZINtuig, vrijdag 29 november 2019
8.45 uur             Inloop en plenaire ontvangst in de aula

9.00 – 9.15        Welkom en introductie

9.15 – 9.45        Key-note door Simon Mamahit/Rapper Discipline
Pauze/wisseltijd

10.00 – 11.00    Ronde 1   Workshops/paneldiscussie
Pauze/wisseltijd

11.15 – 12.15      Ronde 2   Workshops/paneldiscussies

12.15 – 13.15    Lunch

13.15 – 14.15      Ronde 3   Workshops/paneldiscussie

14.15 – 15.00     Optredens en afsluiting

 

 

Oud leerlingen en hun veld van expertise:


Paneldiscussies 
AULA

Ronde 1

* Boy Hoffs, architect

* Nine Parre, duurzaam designer mode
* Joran van Soest, beeldend kunstenaar

* Kika Sprangers, muzikante

* Thomas de Wit, fotograaf

Ronde 2

* Ties van Rozendaal, onderzoeker artificiële intelligentie

* Fenna Schoren, muzikante

* Thomas de Wit, fotograaf

Ronde 3

* Julan Deden, ondernemer/docent/community builder/

kickboks trainer

* Joran van Soest, beeldend kunstenaar
* Ilka van Steen, creative publisher
* Lieke Milder, 2D animator
* Lotte Milder, actrice en film regisseur

 

THEATER EN DANS

 

Naam: Simone van Bennekom
Beroep/werkzaamheden: Ondernemer -runt bedrijf The Soft Power Company- en actrice.
RONDE 1- lokaal 501 WORKSHOP (TD1)
RONDE 2- X X
RONDE 3- lokaal 501 WORKSHOP (TD1)

Creativiteit is van essentiële waarde in onze samenleving en in een beroepspraktijk anno 2019 in te zetten op vele manieren. Simone van Bennekom is econoom én actrice. Ze studeerde af aan de Toneelschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam én aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op economie en innovatiestudies.

Ze is op dit moment werkzaam als business developer en runt het bedrijf The Soft Power Company waarin ze creativiteit, innovatie en zakelijkheid als kernwaarden gebruikt in het verder brengen en laten groeien van bedrijven en werkt voor en i.s.m. uiteenlopende klanten zoals bijvoorbeeld een commercieel bank, een kunstgalerie (Galerie Bart), een kunst Hogeschool en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook is Simone op dit moment te zien in de speelfilm Nocturne en vanaf het najaar 2019 in de Netflix serie Ares. In 2011 is er fors bezuinigd op kunst en cultuur in Nederland. De boodschap van de overheid was duidelijk: kunstenaars moeten ondernemender worden en meer hun eigen broek ophouden.

Wat vind jij? Moeten de overheid kunst (deels) blijven subsidiëren of is het goed dat kunstenaars beter leren hun eigen broek op te houden? Kortom: wie moet een kunstenaar eigenlijk uitbetalen? Aan de hand van deze vraag gaan we met de groep aan de slag middels de design thinking methode om tot een creatieve en toekomstbestendige oplossing te komen. Ben jij én creatief én zakelijk? Dan is deze workshop wat voor jou.

 

Naam: Thom Gerrits
Beroep/werkzaamheden: Cabaretier
RONDE 1- lokaal 314 WORKSHOP (TD2)
RONDE 2– lokaal 314 WORKSHOP (TD2)
RONDE 3- X X

Oprecht zijn is een kunst. Ik weet als geen ander hoe het is om muren op te werpen tussen mezelf en de mensen die mij moeten aanhoren. Maar wat is uiteindelijk het interessants om naar te kijken? Een acteur die speelt dat hij verdrietig is, of een die het echt voelt?

We kennen duizend mensen die bergen aan trucjes gebruiken om oprecht over te komen, ik ben er nog steeds een van. Maar het mooiste wat ik heb geleerd in mijn omzwervingen over podia, is soms ook even oprecht te kunnen zijn. De basis van hoe dat moet, ga ik proberen uit te leggen.
Nuttige voor: acteren, cabaret, presenteren, openbaar spreken, verkopen en de rest van je leven.

 

BEELDENDE KUNST

 

Naam: Willem Besselink
Beroep/werkzaamheden: Beeldend kunstenaar
RONDE 1- Lokaal 208 WORKSHOP (BK1)
RONDE 2- X X
RONDE 3- Lokaal 208 WORKSHOP (BK1)

Als beeldend kunstenaar is Willem gefascineerd door zichtbare én onzichtbare structuren en patronen in het dagelijks leven om hem heen. Voor zijn werk probeert hij die structuren grijpbaar en zichtbaar te maken, om ze vervolgens te combineren tot spannende nieuwe structuren.

Tijdens de workshop zullen alle deelnemers op zoek gaan naar structuren in hun eigen dagelijkse omgeving. Dit kunnen heel voor de hand liggende en zichtbare dingen zijn, zoals het bouwhek op straat, maar ook juist abstractere structuren zoals je lesrooster. Samen met Willem gaat iedereen aan de slag om die structuren te visualiseren, in alle mogelijke vormen, zolang als ze maar tastbaar en zichtbaar worden. Al die patronen, structuren en systemen combineren we dan tot één groot geheel.

 

Naam: Joran van Soest
Beroep/werkzaamheden: Beelden kunstenaar
RONDE 1- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 2- X X
RONDE 3- Aula PANELDISCUSSIE

Ik heb na het Montessori college op de kunstacademie gestudeerd in Den Bosch. Nu ben ik beeldend kunstenaar.

Als mixed-media kunstenaar gebruik ik teken, schilder, fotografie, film en performance. Deze technieken combineer ik in mijn collages en installaties.

Jij en ik verschillen van elkaar. Ik onderzoek en bevraag de afstand die ik tot jou voel en zelf teweegbreng. Waar is de scheidslijn, hoe kan ik mij met jou verbinden en waarom wil ik jou doorgronden? Hoe verhoud ik mij tot jou en jij tot mij?

 

WETENSCHAP, MAATSCHAPPIJ EN MEDIA

 

Naam: Julan Deden
Beroep/werkzaamheden: Ondernemer / Docent / Community Builder / Kickboks Trainer
RONDE 1- X X
RONDE 2- Lokaal 503 WORKSHOP (WMM1)
RONDE 3- Aula PANELDISCUSSIE
Creativiteit is veel meer dan je denkt dat het is. Voor mij gaat dit over een bepaalde ‘mindset’ van hoe je naar het leven kijkt en hoe je handelt. In deze workshop zal ik jou uitdagen in je creatieve vermogen om oplossingen te vinden zoals een ondernemer dat doet. Let’s make it happen!

 

Naam: Pim Knops
Beroep/werkzaamheden: Technology Director
RONDE 1- X X
RONDE 2- Lokaal 504 WORKSHOP (WMM2)
RONDE 3- Lokaal 504 WORKSHOP (WMM2)
Na het VWO aan het Montessori College studeerde Pim Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in het inzetten van Design en Technologie met betrekking tot onderwijs. Wat zijn de voordelen en valkuilen van het inzetten van technologie binnen het onderwijs? Hoe innovatief is het inzetten van een iPad in plaats van een boek eigenlijk? Met die vraagstukken houdt hij zich nu bezig als Technology Director bij Studio Tast, een ontwerpstudio gespecialiseerd in onderwijsinnovatie.

 

Naam: Hay Kranen
Beroep/werkzaamheden: Digitaal maker
RONDE 1- Lokaal 502 WORKSHOP (WMM3)
RONDE 2- Lokaal 502 WORKSHOP (WMM3)
RONDE 3- X X
Hay Kranen (Nijmegen, 1983) maakt digitale dingen. Op pragmatische en creatieve wijze ontwerpt, ontwikkelt, prutst en hackt hij in het grijze gebied tussen kunst, techniek en verhalen. Hay was onder andere werkzaam bij de Volkskrant, de VPRO, Beeld en Geluid en de KRO-NCRV. Verder is hij hoofdredacteur van De Circulaire, een tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste linkjes van het internet en drie met zorg uitgekozen kattengifjes.

 

Naam: Ties van Rozendaal
Beroep/werkzaamheden: Onderzoeker Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence)
RONDE 1- Lokaal 504 WORKSHOP (WMM4)
RONDE 2- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 3- X X
De kunst van Kunstmatige Intelligentie
Kunstmatige Intelligentie / Artificial Intelligence (AI) is een vakgebied dat wordt voortgedreven door wiskunde, statistiek, en programmeren. Een exacte wetenschap dus. Toch zien we dat creativiteit een grote rol speelt in veel van de ontdekkingen binnen de AI. Daarnaast zien we dat er steeds meer creatieve toepassingen ontstaan waarin AI een rol kan spelen. Zo zijn er algoritmes die muziek kunnen maken, tweets in de stijl van Donald Trump genereren, en een foto kunnen transformeren in elke gewenste kunststijl.

 

Naam: Joszi Smeets
Beroep/werkzaamheden: Mede-oprichter, en creatief directeur van Food Hub
RONDE 1– X X
RONDE 2– X X
RONDE 3- Lokaal 314 WORKSHOP (WMM5)
Voedsel is heel klein en dichtbij, we eten allemaal elke dag en stoppen het letterlijk in onze mond. Tegelijkertijd gaat het over de grootste vraagstukken van onze tijd: klimaatopwarming, amazonebranden, migratie, dierenwelzijn. Allemaal gigantische maatschappelijke thema’s die terug te voeren zijn naar dat ene bordje eten. Wat kun je hier mee? In de eerste plaats als consument, maar misschien ook wel later als professional! In deze workshop onderzoeken we hoe het zo ver heeft kunnen komen, waar het naartoe zou moeten gaan en waarom voedsel een van de machtigste instrumenten is om de wereld mooier te maken.

 

MUZIEK

 

Naam: Joep Hegger
Beroep/werkzaamheden: Vocal Coach
RONDE 1- X X
RONDE 2- Lokaal 501 WORKSHOP (M1)
RONDE 3- Lokaal 502 WORKSHOP (M1)
Na zijn VWO aan het Montessori College volgde Joep een vooropleiding sound design, een bachelor Musicologie en een master Nieuwe Media, in Utrecht, Amsterdam in Berlijn. Daarnaast volgde hij privélessen stemtechniek. In 2013 opende hij zijn eerste studio voor stemtechniek in Berlijn. In 2017 volgde de tweede in Amsterdam. Joep werkt als stemcoach met sprekers en zangers op professioneel en amateurniveau. Daarnaast werkt hij met zangkoren als arrangeur en dirigent.

 

Naam: Simon Mamahit
Beroep/werkzaamheden: Basispsycholoog, onderwijskundige, rapper en schrijver
RONDE 1- Lokaal 503 WORKSHOP (M2)
RONDE 2- Lokaal 312 WORKSHOP (M2)
RONDE 3- X X

Ik ben adviseur en onderzoeker bij Cultuur Oost en talentmakelaar bij Poppung Gelderland. Focus op urban arts en culture en beleid. Ik wil zorgen voor de verduurzaming van urban arts en culture in Gelderland zodat we niet zoveel talent verliezen aan de randstad en zodat de scene hier weer kan bloeien en groeien.

In mijn workshop ga jij aan het werk. Het gaat om creatief schrijven doormiddel van rap. We werken aan ritme, rijmtechniek maar vooral ook aan thematiek en zelfexpressie. Met alleen pen, papier en een passie kom je erg ver.

 

Naam: Fenna Schoren
Beroep/werkzaamheden: Vrij kunstenaar
RONDE 1- Lokaal 313 WORKSHOP (M3)
RONDE 2- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 3- X X
Sinds Fenna Schoren gestopt is met haar opleiding Muziektheater, onderzoekt ze in de praktijk haar eigen creativiteit. Wat is er nodig om vrij te creëren, en wat juist helemaal niet? En hoe ontwikkel je je als kunstenaar in deze wereld, als je liever niet in een schoolsysteem wil passen? Ze deelt met liefde haar ervaring en vraagt jullie om met haar te onderzoeken: hoe geven we onze creatieve ‘superkracht’ de plek terug die hij verdient?

 

Naam: Kika Sprangers
Beroep/werkzaamheden: Muzikant
RONDE 1- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 2- Lokaal 313 WORKSHOP (M4)
RONDE 3- X X
Saxofonist en componist Kika Sprangers (Utrechts Conservatorium 2012-2016) vertelt hoe het is om muzikant te zijn, haar eigen projecten te organiseren en daarbij ook de rol van ondernemer aan te nemen binnen de muzieksector. Hoe gaan een creatieve flow en een drukke agenda samen? Waar haal je je inspiratie vandaan? Hoe schrijf en maak je je eigen CD? En wat kom je tegen als je bandleider bent? Deze vragen en meer worden in deze workshop vanuit Kika’s perspectief toegelicht en met jullie deelnemers besproken. “We moeten samen onze visie op creativiteit delen! Dat inspireert!” aldus Kika.

 

ARCHITECTUUR EN DESIGN/MODE

 

Naam: Anna van den Bent
Beroep/werkzaamheden: Allround stylist
RONDE 1- Lokaal 312 WORKSHOP (ADM1)
RONDE 2- Lokaal 312 WORKSHOP (ADM1)
RONDE 3- X X
Een stylist heeft een algemene kennis van kunst, mode, fotografie en film. Hij of zij houdt zich bezig met het herkennen en onderzoeken van trends en heeft een eigen visie om daarmee creatieve concepten te ontwikkelen en te visualiseren voor het bedrijfsleven. Breed opgeleid en breed inzetbaar in de creatieve sector

 

Naam: Esmée Erdtsieck
Esther van Winkel
Beroep/werkzaamheden: Grafisch designers
RONDE 1- X X
RONDE 2- Lokaal 207 WORKSHOP (ADM2)
RONDE 3- Lokaal 207 WORKSHOP (ADM2)
Grafisch design. Hoe bedenk je een idee? Hoe kom je op creatieve oplossingen of concepten? En wat is een concept precies en waar heb je het voor nodig? In deze workshop leer je hoe je dat lege vel papier kan omzetten naar een creatief idee. We gaan professioneel brainstormen, je wordt geïnspireerd door goede bestaande ideeën, maar je gaat ook zelf aan de slag!’

 

Naam: Boy Hoffs
Beroep/werkzaamheden: Architect
RONDE 1- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 2- X X
RONDE 3- Lokaal 313 WORKSHOP (ADM3)
Architectuur kun je ontleden aan de hand van de verschillende zintuigen. Echter, hiermee ontleed je niet de sfeer van de bebouwde omgeving. Hoe je een gebouw ervaart, beleefd en welk gevoel je ervan krijgt is een conclusie van de multi-zintuigelijke waarnemingen. Tijdens het ontwerpen is het vanzelfsprekend het streven naar gebouwen en ruimtes waar men zich op hun gemak voelt, maar soms worden ze zó ontworpen, …

 

Naam: Nine Parre
Beroep/werkzaamheden: Duurzaam designer/mode
RONDE 1- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 2- X X
RONDE 3- Lokaal 311 WORKSHOP (ADM4)
Als ontwerper richt Nine Parre zich op duurzaamheid en uitwisseling. Haar projecten lopen uiteen van interdisciplinaire evenementen en workshops tot het ontwerpen en realiseren van modecollecties. Nine studeerde in 2017 af aan ArtEZ Fashion Design. Voor haar werk ontving zij in 2017 een prijs tijdens de Dutch Design Week en ontving zij in 2019 een subsidie voor haar evenement; Behind the Scenes of Stand Your Ground.

 

Naam: Ilka van Steen
Beroep/werkzaamheden: Creative publisher bij Design Academy Eindhoven en assistent-coordinator bij SBMK (Stichting Behoud Moderne Kunst)
RONDE 1- X X
RONDE 2- Lokaal 208 WORKSHOP (ADM5)
RONDE 3- Aula PANELDISCUSSIE
Op dit moment werk ik in de designwereld en aan het behoud van moderne en hedendaagse kunst (want twee banen, dat is als ‘creatieveling’ toch wel het minimum). Voor mij staat creativiteit gelijk aan lef. Om verandering aan te brengen in een wereld die daar steeds harder om schreeuwt. Ik zal laten zien dat stripclubs, kartonnen honingraten of oerdegelijke vragenlijsten naar mijn idee creatiever kunnen zijn dan een schilderij, auto of designstoel.

 

(ANIMATIE-) FILM EN FOTOGRAFIE

 

Naam: Karlijn Milder
Lotte Milder
Lieke Milder
Brian den Hartog
Beroep/werkzaamheden: Director of Photography (D.o.P.)| actrice en film regisseur/2D animator, film regisseur
RONDE 1- Lokaal 311 DUBELE WORKSHOP (AFF1)
RONDE 2- Lokaal 311
RONDE 3- X X
De Milder Zusters en Brian leerden elkaar kennen op het Montessori College. Na een eigen studietraject, zijn zij nu alle 4 bezig met bewegend beeld en maken ze (korte) films. Zowel autonoom, als opdrachtwerk.
Na een introductie van de makers en een uitleg over de basisprincipes van film, zullen de deelnemers een filmtrailer maken in de stijl van een zelfgekozen genre (zoals actie, comedy, drama of horror). De makers zullen de deelnemers hierin begeleiden. Welke audiovisuele keuzes versterken de emotie en sfeer die je met de film over wil brengen? Aan het einde van de dag zullen de trailers in de aula vertoond worden.LET OP: DIT ZIJN TWEE OPEENVOLGENDE WORKSHOPS. Je moet je voor beide workshops
inschrijven.
LET OP: Je hebt een volledig opgeladen telefoon en telefoonkabel met USB nodig.

 

Naam: Thomas de Wit
Beroep/werkzaamheden: Fotograaf
RONDE 1- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 2- Aula PANELDISCUSSIE
RONDE 3- X X
“Door de jaren heen is visuele media alleen maar belangrijker geworden. Het duidelijk weergeven van producten tot portretten van wereldleiders, zonder beeld is vandaag de dag niet meer te denken. Maar hoe ziet dat proces er uit? Wat houdt het nu eigenlijk in om fotograaf te zijn? “


Marga Smeets (initiatiefnemer), Simon Mamahit, Gottfried Erdtsieck en Brigitte Richer (organisatie)