Romeinenwandeling 2019

Vandaag hebben de leerlingen van leerjaar 1 en 2 uit Groesbeek een tropische Romeinenwandeling gemaakt. Opgevangen door Marieke krijgen ze instructie en materialen. Om half negen begon het eerste groepje vanaf de trappen van het Valkhofmuseum. Met de telefoon in de hand, de IZI travel app op Romeinen in Nijmegen en het boekje met vragen in de hand.

 De app stuurt de leerlingen langs 10 locatiemarkers. Daar geeft de app informatie en krijgen de leerlingen een vraag. Daarnaast waren er een aantal spellen en praktische opdrachten.

Bij Menno konden de leerlingen everzwijnwerpen. Met de juiste techniek werd door sommigen een afstand van meer dan 6 meter gehaald.  

Het Deltaspel bij Lorus was de volgende praktische stop. Op het mozaïekvloertje staat een  driehoek met Romeinse cijfers. Het werpen met de rubber schijven blijkt voor veel leerlingen toch lastig!

De vragen over het gedicht op het hek en het tellen van de ingemetselde Romeinse dakpannen gaat de meeste leerlingen goed af.

 Bij de kapel wordt de Titusboog in het klein door twee leden van het team gebouwd.

Als de leerlingen de trap afdalen richting het casino komen ze Tanja en Mieke tegen met de culinaire mand. Twaalf loeppotten en veertien potjes en flesjes met kruiden, vruchten en vloeistoffen die de Romeinen gebruikten en mee brachten. Een aantal leerlingen durfden zelfs te proeven, de meeste kinderen hielden het bij kijken en ruiken. 

De route vervolgt via de Waalkade en de trappen van de benedenstad weer terug naar de winkelstraat.

Daar zit Yvonne met de lastigste opdracht van vandaag: de pentomino puzzel.

Hier was op een gegeven moment de drukte zo groot dat er om een hulplijn gevraagd werd. Marieke was zo lief om uit het antwoordenboek de afbeelding door te appen, Lang leve de moderne technologie.

Van de Burchtstraat terug naar Marieke om de antwoorden te controleren en de laatste opdracht te vervullen: Op de trappen van het Valkhofmuseum stond een jerrycan met Posca, deze Romeinse limonade bestaat uit water met honing en appelazijn. Voor de meeste leerlingen een smaak die ze niet kennen en ook niet lekker vinden. Wel perfect bij dit warme weer. Alles ingevuld en ingeleverd? Dan zit voor de leerlingen en voor de begeleiders deze editie van de Romeinen dag er weer op. Dank aan mijn lieve collega’s voor hun fantastische inzet!

Monique Noorbergen