R O M E  2 0 2 0

Rome is zonder meer een van de mooiste steden die ik ooit heb gezien, zo niet de mooiste.

Wat mij is opgevallen aan Rome, is dat ze zo uniek is. De stad gonst van de intrigerende mythologieën en legendes. Er zijn zó veel verhalen: in iedere straat, om elke hoek is er wel een ander te vinden, zelfs wanneer je het het minst verwacht, zelfs voor de deur van het meest simpele huis. Geen enkele stad beschikt over meer geschiedenis dan Rome en er is zó veel variatie.

Door Rome heb ik een beter beeld gekregen van de Romeinen: nu lijkt het echt. Je hoort natuurlijk allemaal verhalen over hen, maar daar blijft het ook bij: verhalen.

Nu heb ik echt kunnen zien hoe ze leefden, in welke huizen, hoe de stad er destijds uitzag en waarom bepaalde gebouwen er staan en welke functie zij hebben of hadden. Standbeelden, schilderijen, triomfbogen, kerken, synagogen en zelfs straatstenen dragen een verhaal. Het idee dat het normale stadsleven gewoon doorgaat, zelfs in zo’n antieke stad als Rome, is ook wel heel gek.

Ik heb ontzettend veel geleerd van deze reis. Mocht je ooit naar Rome gaan, dan is een gids echt een must-have. Als je gewoon op vakantie gaat om de stad te bewonderen zie je slechts ‘een mooi gebouw’ voor je. Een gids, in dit geval de docenten, vertellen je het verhaal erachter, waardoor je dat mooie gebouw ook gaat begrijpen. In Rome is dat onmisbaar.

Buiten dat hadden wij natuurlijk geluk met het weer: het was weer heel even zomer. Daardoor voelde het ook alsof we daadwerkelijk even weg waren, heel even in een andere wereld. Je wordt overgenomen door de stad. De pizza’s zijn er ook echt veel lekkerder. Ik heb nog nooit zulke gegeten – maar dat komt misschien ook omdat dit de eerste keer was voor mij in Italië. Alleen al voor de pizza’s moet je in Rome zijn.

Al met al heb ik ontzettend genoten van deze week. Rome bezit een rijke en interessante geschiedenis. De stad is prachtig, net zoals haar bouwwerken. Het is bizar hoe ze zo lang geleden in staat waren dat te maken. Ik begrijp Rome en de Romeinen nu ook beter en ik hoop dat ik nog een keertje terug mag komen.

Jade R. Vermeulen