Sportactieve school

Vanuit de doelstelling om breed in te zetten op de ontwikkeling van leerlingen heeft het Montessori College het certificaat sportactieve school behaald. De gedachte achter deze certificering is dat het belang van bewegen en sport in de ontwikkeling van kinderen onvoldoende is gediend met het enkel geven van de voorgeschreven lessen lichamelijke opvoeding. Elke school zou meer moeten doen dan alleen dat. Dat ‘meer’ behelst in elk geval drie zaken:

  1. in de uitwerking van lessen lichamelijke opvoeding is er afstemming en samenwerking met de aanbieders van bewegingsactiviteiten buiten de school.
  2. op basis van het leerplan wordt structureel aandacht geschonken aan leerlingen met bewegingsachterstand of andere bewegingsproblemen en aan de talentvolle leerlingen.
  3. tenslotte is er binnen de school een ruim aanbod van beweeg- en sportactiviteiten waaraan leerlingen op niveau en naar interesse kunnen deelnemen.

Het Montessori College Nijmegen heeft in 2018 de Nijmeegse verkiezing Sportiefste VO-school gewonnen. Lees het juryrapport!

Montessori Sport en Educatie

Montessori College de sportiefste school van Nederland!

Extra sport

Naast de lessen lichamelijke opvoeding is er op het Montessori College ook te kiezen voor extra sport. In klas 1 en 2 noemen we dit de sportspecialisatie. In klas 1 ben je vooral bezig met extra sport, in klas 2 leer je ook al voor de groep staan en ga je af en toe op stap buiten de school.

De uren worden één keer per week gegeven tijdens een eerste uur (MMvmbo) en tijdens keuzewerktijd (vwo/havo) en één keer per week van 15.00 – 16.15 uur.

Onderdelen die aan bod komen zijn onder andere:
• Atletiek, lopen en technische onderdelen
• Groene spelen
• Zaalvoetbal
• Klimmen (met uitstapje naar klimhal Nijmegen)
• Unihockey
• Zelf lesgeven

Zit je op het VMBO-T dan bestaat de mogelijkheid om vanaf klas 3 te kiezen voor LO2. Dit is een examenvak (extra vak) voor LO. Kies je LO2 dan kies je dit voor 2 jaar. Op je diploma heb je dan een extra vak gedaan. Onderdelen die aan de orde komen zijn:
• Softbal, volledig spel
• Atletiek, alle nummers trainen op de atletiekbaan
• Volleybal
• EHB(S)O
• Lesgeven
• Hulp bij diverse sportdagen en activiteiten
• Theorie en toetsen

Topsportvriendelijk

Sport je op een hoog niveau dan heb je weleens wat extra mogelijkheden nodig om dit goed uit te kunnen voeren. Het Montessori College vindt het belangrijk dat je jezelf kan ontwikkelen in dingen waar je goed in bent. Daarom ondersteunen we kinderen die op een hoog niveau sporten.

In de eerste en de tweede klas is er een topsportcoördinator - Wilbert Lamers (w.lamers@montessoricollege.nl) - die je naast je mentor en kernteamcoördinator extra kan ondersteunen en kan begeleiden.

In de bovenbouw is de decaan de aangewezen persoon om afspraken met je te maken.

Olympic Moves

Naast de sporttoernooien doet het Montessori College mee aan Olympic Moves (OM) bij de gemeentelijke sporttoernooien. OM is een schoolsportprogramma die door alle middelbare scholen in Nederland kan worden gedaan. In eerste instantie ga je de strijd aan met teams op school. De beste spelers gaan door naar een regionale voorronde. Behoor je bij de beste teams op een regionaal toernooi dan mag je naar de landelijke finale in Amsterdam.

Voor enkele onderdelen is het daarna mogelijk om naar een Europees of een Wereldkampioenschap te gaan. Zo heeft het Montessori College al diverse malen meegedaan aan het wereldkampioenschap veldloop.

Pauzesport

Op het Montessori wordt er op dinsdag, woensdag en donderdag in de grote pauze aan pauzesport gedaan. Pauzesport staat in het teken van de gemeentelijke sporttoernooien die elke maand door de gemeente Nijmegen (sportservice) worden georganiseerd.

Sportkampen

Naast alle uitstapjes die je kunt maken op school bieden we ook een aantal sportieve uitstapjes aan. Soms moet je hiervoor in de sportspecialisatie zitten maar soms kan iedereen dit uitstapje kiezen. De sportkampen zijn altijd een keuze en er wordt altijd een bijdrage gevraagd. Onderstaand een overzicht van de sportieve kampen die we aanbieden op het Montessori College:

• Huttentocht klas 1 en 2 sportspecialisatie
• Skikamp klas 2
• Skikamp klas 3
• Watersportkamp klas 4 (LO2 en sportspecialisatie)

Meer lezen over topsportvriendelijk