DE Onderwijsbeweging

Een beweging voor onderwijsvernieuwing in het Montessori Nijmegen

DE Onderwijsbeweging is een groeiende leergemeenschap van onderwijsvernieuwers binnen het Montessori College van Nijmegen en Groesbeek.  DE Onderwijsbeweging maakt zich sterk voor onderwijs dat over grenzen van klassen, vakken en scholen heen reikt. Onderwijs waar iedereen voor warm loopt: leerlingen, ouders, docenten, schoolleiders en ondernemers. Onderwijs dat inspirerend werkt omdat het iedereen betrekt en insluit.

“Ik wil nergens meer leerlingen zich zien vervelen.”   – Berni Drop

Publicatie DE Onderwijsbeweging door Kennisland (13-10-2018)

Een voorbeeld van een tussenruimte in het onderwijs 

DE Onderwijsbeweging: hoe leerlingen, ouders en leraren samen hun onderwijs vernieuwen

LEES de hele publicatie hier.

Blog Berni Drop over De Onderwijsbeweging (24-05-2018)

DE Onderwijsbeweging!

Update De Onderwijsbeweging (22-02-2018)

Update De Onderwijsbeweging

Bekijk de verschillende prototypes

Wil je meer te weten komen over de gedane experimenten en prototypes?

Klik hieronder voor meer informatie

Agora Vibe De 52-wekenschool

Meld je ook aan voor DE Onderwijsbeweging.

  • Op dit formulier is ons privacyreglement van toepassing.

DE onderwijsbeweging begon met 3 vragen

Bekijk het filmpje en kom er achter welke vragen dat waren..

DE Onderwijsbeweging kent intussen zo’n 80 leden. 50 daarvan zijn op dit moment bezig hun eerste ‘prototypes’ te ontwikkelen voor de ideeën voor vernieuwing die tijdens de eerste bijeenkomst op 26 oktober zijn geformuleerd. Deze ideeën zijn voortgekomen uit een gezamenlijke missie die ter plekke is ontstaan door middel van een zogenoemde ‘wordcloud’. De ‘wordcloud’ geeft weer waar DE Onderwijsbeweging volgens de deelnemers voor moet staan.

 

Waar wil de DE Onderwijsbeweging aan gaan werken?

Waar wil de DE Onderwijsbeweging aan gaan werken? Een paar voorbeelden van de vernieuwende ideeën zijn: de leerling is de baas in de werkplaats, thematisch onderwijs los van vakken en roosters, een oefenplaats à la Agora, onderwijs zonder cijfers, een school die 52 weken per jaar open is, onderwijs dat meer gericht is op het ‘waarom’.

In dit schooljaar zijn nog drie bijeenkomsten gepland, 13 december, 5 april en 31 mei. De aanpak gaat uit van het uitvoeren van kleine experimenten (testbare prototypes) waarin we ervaringen en kennis opdoen over nieuwe manieren voor het inrichten van duurzame leeromgevingen voor de leerling van nu en die van de toekomst.

Samen starten ze een vorm van actieonderzoek. Uiteindelijk is het doel van DE Onderwijsbeweging het onderwijs op school zo te ontwikkelen of te innoveren dat het leidt tot meer motivatie, creativiteit, zelfontplooiing, initiatief en innovatief vermogen van zowel de leerlingen als alle medewerkers van het Montessori College.

Externe ondersteuning door Kennisland

De externe ondersteuning van DE Onderwijsbeweging ligt in handen van Kennisland. Een denk- en doetank met een publieke missie zonder winstoogmerk. Kennisland ontwerpt effectieve aanpakken voor complexe maatschappelijke vraagstukken door het mobiliseren en benutten van de kennis van iedereen. Maar ook door het creëren van (tussen)ruimtes en tijd en aandacht voor leren en experimenteren, door mensen in staat te stellen zichzelf blijvend te vernieuwen.

De kerngroep

Tot slot laat zich hier ook de kerngroep van DE Onderwijsbeweging kennen: Stephan Haukes, Berni Drop, Inge Klaassen, Wieke Coenen, Monique Noorbergen, Tom Linssen, Sarah Sedee, Marthe Wassink, Lorus Peters, Roelant Wijngaards, Mariëlle de Moel. De kerngroep is het hart van DE Onderwijsbeweging. Zij laten deze beweging niet meer los. De kerngroep denkt mee over de inrichting van de gemeenschappelijke bijeenkomsten, de aanpak en het duurzaam maken van onderwijsvernieuwing. Op deze pagina vind je een overzicht van de kerngroepleden, zij zijn aanspreekbaar en bevraagbaar.

“We willen dat de beweging groter wordt en dat niet alleen enthousiastelingen zich aansluiten bij DE Onderwijsbeweging, maar dat ook positiefkritische leraren, leerlingen en ouders zich aansluiten bij de bijeenkomsten.”

– De Kerngroep

leerling quote

Samen thema’s bepalen voor onderwijsvernieuwing op het Montessori College tijdens de eerste bijeenkomst van DE Onderwijsbeweging.

leerling quote

Berni Drop trapt af tijdens de eerste bijeenkomst van DE Onderwijsbeweging

leerling quote

De eerste bijeenkomst leverde al gelijk veel goede ideeën en gespreksstof op.

Video's gemaakt voor DE onderwijsbeweging

Kijk voor meer video's op youtube: Verbaas Jezelf

Begeleiding Kennisland staat onder leiding van:

STÉPHANIE
VAN DER RAAD

Bio

ISELIEN NABBEN

Bio

   

Licentie foto’s: Giorgos Gripeos CC BY

Video gemaakt voor DE onderwijsbeweging

door Iselien Nabben en Stephanie van der Raad