Bring Your Own Device

Bring Your Own Device

Breng je eigen apparaat mee naar school. Het apparaat waar je thuis al vertrouwd mee bent, waar je eigen spullen op staan en waar je mee kunt werken/leren op school en thuis.

Het Montessori College heeft haar lokalen ICT-modern ingericht met een groot digitaal touchscreen en een goed werkend draadloos netwerk dat alle meegebrachte apparaten van de leerlingen kan laten aansluiten op het internet. We willen dan ook optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die dat biedt ten behoeve van het leerproces.

De visie van het Montessori College

  • We willen het gebruik van ICT en digitale werkvormen graag uitbreiden, echter alleen als het meerwaarde heeft voor de kwaliteit van het onderwijs. We hebben niet de intentie om de boeken de deur uit te doen en de leerlingen 8 uur per dag achter een scherm te zetten. De computer (laptop) is het gereedschap en geen doel op zich.
  • We vinden sociaal leren en samenwerken belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ieder kind heeft daarbij een eigen voorkeur van leren. Ook dat willen we blijven waarborgen.
  • Maar we beseffen dat we als school niet meer om de ICT ontwikkeling heen kunnen, namelijk plaats- tijd- en apparaat- onafhankelijk leren wordt steeds normaler. Een laptop biedt deze mogelijkheden van leren: opzoeken, lezen, verwerken van opdrachten, presenteren, nabootsen van proefjes, gebruik maken van creatieve programma’s.
  • We hebben als school niet de financiële middelen om alle kinderen te voorzien van boeken plus een device. Ook blijkt uit ervaring op andere scholen, dat laptops voor leerlingen die eigendom zijn van school, hoge schadecijfers hebben.
  • We willen en kunnen de aanschaf van een device niet verplichten, maar wel sterk aanraden. Een eigen laptop, voor eigen gebruik: bekend en altijd bij de hand.

Wat heeft school te bieden

• Een goedwerkend draadloos netwerk voor toegang tot internet.
• Studeerruimtes op school voor individueel werken of samenwerken.
• Digitale leeromgeving (Montiplaza, Peppels) voor lesmaterialen, opdrachten, planners en communicatie met de leraren.
• SOMtoDay: toegang tot je cijfers, absentie en je rooster. Zowel voor leerlingen als ouders.
• Een gevarieerd aanbod van de lesstof: met het boek, via Montiplaza, met digitale opdrachten en met behulp van het digibord.
• Digitale orde! We zien leerlingen vanzelfsprekend met hun apparaat aan het werk bij hun lesopdrachten.
• Aanschaf van software via SLIM.nl tegen sterk gereduceerde prijs.
• Gratis gebruik van het MSOffice pakket. Dit kan gedownload en geïnstalleerd worden via Office365.
• Eigen werkruimte in de ‘cloud’ via Office365 (link in Montiplaza): Opslag via Onedrive en een e-mailadres van school.

Welk device moet het zijn

Het Montessori College kiest ervoor om niet een uniform apparaat voor te schrijven (en dus ook geen centrale inkoop), maar de keuze aan de ouders te laten. Vooral ook omdat leerlingen vaak al in bezit zijn van een eigen laptop. Belangrijk is dat onze digitale lesmethodes het best werken op een laptop met een Windows besturingssysteem. Indien uw kind met een ander apparaat komt (MacBook of tablet) kunnen wij de goede werking van de methodesites niet garanderen.  

Er hoeft niet al te zwaar worden ingezet w.b. de aanschaf van een laptop. Er moet een goede internetverbinding mogelijk zijn en belangrijk is de aanwezigheid van een Office pakket (Word, Excel, Powerpoint). Dit laatste wordt u gratis aangeboden wanneer uw zoon/dochter eenmaal op school toegang heeft op ons netwerk.

Sinds dit jaar werken we samen met Signpost (www.signpost.nl/montessori). Zij bieden enkele ‘highend’ modellen aan (koop of huur) tegen een educatieve prijs met gunstige garantievoorwaarden en maximale reparatiekosten van €39,= (buiten garantie om). Bekijk hier de folder van Signpost met het aanbod voor het Montessori College
Ook werken we samen met de Campusshop (www.campusshop.nl/laptops/montessori-college) Zij bieden voor onze leerlingen een ‘voortgezet onderwijs servicepakket’ met daarin opgenomen educatiekorting, verzekering en evt extra garantie. Bekijk hier de folder van de Campusshop met het aanbod voor het Montessori College

Eenmalige financiële bijdrage voor aanschaf laptop

De aanschaf van een laptop is niet goedkoop. Voor een leerling waarvan de ouder een laag inkomen heeft, kan de aanschaf van een laptop wellicht een financiële uitdaging zijn. Om die reden bieden zowel de gemeente Berg en Dal als de gemeente Nijmegen ieder een eigen regeling aan. Indien je aanspraak maakt op deze regeling, kun je een eenmalige financiële bijdrage aanvragen voor het aanschaffen van een laptop.  

Gemeente Nijmegen
Brugklasleerlingen die in Nijmegen wonen en waar er thuis sprake is van een laag inkomen, kunnen een aanvraag indienen voor de computerregeling. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt de gemeente eenmalig een goede en degelijk laptop als je voor het eerst naar de brugklas gaat.
Klik HIER voor meer informatie of om te lezen hoe je een aanvraag kunt indienen.

Gemeente Berg en Dal
De gemeente Berg en Dal kent een “Kindpakket” bestemd voor ouders met kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Dit pakket valt onder de “Doe Mee! Regeling”. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar vergoedt de gemeente jaarlijks o.a. de ouderbijdrage van school. Kinderen van 12 tot en met 18 kunnen éénmalig o.a. een laptop en een gedeeltelijke bijdrage van maximaal €225 voor een schoolreis aanvragen. 
Klik HIER om te lezen hoe de regeling werkt. Een aanvraag voor een financiële bijdrage uit dit Kindpakket kun je HIER vinden.  

Enkele tips:

–          Kies voor een handzaam schermafmeting bijvoorbeeld 13 of 14 inch
–          Let op de batterijduur. Oude laptops hebben een kortere batterijduur;
–          Zorg voor een bescherming tegen virussen.