Agora onderwijs

Home > Onze school > Agora onderwijs

Ontstaan van Agora

Agora is een nieuw onderwijsconcept, dat op de Niekée school in Roermond al een tijdje succesvol draait. SPOG (Stichting Primair Onderwijs Groesbeek) & Montessori Groesbeek sloegen de handen ineen om deze vorm van onderwijs ook naar de gemeente Berg en Dal te brengen. Ook Montessori Nijmegen blijft niet achter. In schooljaar 2018-2019 starten we hier, bij voldoende belangstelling, met een groep leerlingen vanaf 12 jaar van alle niveaus onder de naam Mc Agora.

Agora is Grieks voor ‘plein’ of ‘marktplaats’: het hart van de stad en dé plek om kennis en wijsheid te delen en op te halen.

Hoe starten we volgend schooljaar?

We starten bij voldoende belangstelling met twee groepen. Eén in Groesbeek, waarin we samen met het SPOG aan kinderen van 10-15 jaar onderwijs gaan geven, en een groep vanaf 12 jaar in Nijmegen.

Het Agora team uit Roermond ondersteunt ons daarbij van harte, evenals de verschillende hoogleraren die bij dit project betrokken zijn (waaronder Joseph Kessels, onderwijskundige en hoogleraar Human Resource Development aan de Universiteit Twente en Jos Claessen, Hoogleraar Onderwijskunde Welten Instituut). Naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander hebben we contact gelegd met Harold Bekkering, hoogleraar in de cognitieve psychologie, die graag zijn steun heeft toegezegd aan “dit mooie initiatief” zoals hij zelf zegt.

Onderwijs, maar dan anders

Schoolvakken zijn vervangen door onderzoek naar de wereld. Huiswerk, toetsen en methodes zijn er niet. Op Agora gaan leerlingen zelf de wereld ontdekken en kennis opdoen. Ieder maakt vanuit zijn eigen wensen, vragen en interesse een persoonlijke leerroute. Dat verhoogt de motivatie en prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen. ‘Leren vindt het best in vrijheid plaats’, is een van de uitgangspunten van Agora. Leraren begeleiden de leerlingen bij hun eigen leerroute en heten daarom coaches. Verder worden ook de ouders actief betrokken.

Vrijheid blijheid?

'Agora is de vrijheid om te leren wat je wilt, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt.’ De leerlingen ronden hun school af met een regulier diploma.

Motto

Om kinderen gelijke kansen te geven moet je ze ongelijk behandelen.

Meer info over Agora 10-15 in Groesbeek

Dit is Agora

Agora uitgelegd in 6 minuten - Agora Roermond

Meer weten

Er is nog zo veel meer te vertellen! Spreekt Agora je aan? Kijk ook op www.agoraroermond.nl en kom naar de voorlichtingsavonden en de open dagen!

Bekijk ook dit nieuwsbericht met meer informatie.