Vmbo-b/ -k/ -t

Alleen maar leren uit een boekje? Niets voor jou. Jij wilt lekker bezig zijn. Gewoon doen. Dat komt goed uit, want dit kan op het vmbo-basis, -kader en theoretisch.

Wat jou te wachten staat

Maria Montessori zei ooit: “Leer mij het zelf te doen”. Hoe mooi is dat! Dit betekent dat we jou helpen en voor je het weet, kun je ‘t zelf. De ene keer leer je heel snel. De andere keer heb je wat meer tijd nodig. Geen probleem. Je volgt toch je eigen route. 

Je leert van en met elkaar tijdens de les en in de praktijk. Daarnaast krijg je elke dag coachtijd en volg je vakken op je eigen niveau: basis, kader of theoretisch. Dit kan per vak verschillen. We kijken steeds wat het beste bij jou past. En geven je inzicht in jouw groei. Niet door cijfers, maar door woorden, namelijk: ‘beginner’, ‘in ontwikkeling’, ‘aangetoond’ en ‘talent’. Fijn, hè?

 

  • Vmbo-basis, -kader en theoretisch in één klas.
  • Iedere dag coachtijd.
  • Volg je vakken op je eigen niveau!

Brede brugklas 

Om te leren, heb je kansen nodig. Daar krijg je in de onderbouw alle tijd voor. Aan het einde van het tweede jaar bekijken we welke vervolgroute het beste bij jou past. Of je het volledige programma vmbo-theoretisch kunt gaan volgen op ‘de Beuk’ bijvoorbeeld. Geldt dit niet voor jou? Dan blijf je vakken volgen op je eigen niveau; basis, kader of theoretisch. Dit kan per vak verschillen. Aan het einde van het derde jaar, besluiten we voor welk diploma jij gaat. En welke vakken je eventueel op een hoger niveau kunt afsluiten.

Hoe dit precies werkt?

Stel. Je bent heel goed in Engels, maar wiskunde vind je lastig. Dan bieden wij je bij het ene vak pittigere stof aan. En basisstof bij het andere, om verder mee te oefenen. We houden je groei en ontwikkeling per vak bij. Na iedere periode bekijken we of je nog goed zit. Zo niet, dan maken we de stof gewoon passend. Straks, op je diploma, kan staan dat je vakken op een verschillende niveaus hebt afgerond. Heel flexibel allemaal. 

Over flexibel gesproken, je krijgt bij ons geen cijfer, maar woorden. Namelijk: ‘beginner’, ‘in ontwikkeling’, ‘aangetoond’ en ‘talent’. En met je vmbo-diploma op zak kun je vele kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld met je vmbo-theoretisch door naar de havo. Ook op de campus in Nijmegen. Fijn, toch?

Groesbeek

Kleine school, grootse aandacht 

Op deze kleine, gezellige school kennen we elkaar écht. We weten bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt. Als je minder lekker in je vel zit. En wat je nodig hebt om verder te komen.

Coach

Elke dag sluit je de dag af met je coach. Die helpt je met plannen, de aanpak van je werk. En is er ook voor je als iets even niet lukt. In die coachtijd kun je ook lekker lezen. Twee keer per week start je met een leesboek waar jij voor kiest. De bibliotheek ligt naast de deur. Daar vind je vast een verhaal waar je helemaal in opgaat.

Leergebieden

In de onderbouw zijn vakken samengevoegd. Ook wel leergebieden genoemd. Zo ontdek je de samenhang tussen het ene en het andere vak. 

Elke periode werken leerlingen uit de drie leergebieden aan een gemeenschappelijk thema. Bijvoorbeeld ‘vrijheid, of ‘ontdekkingen’. Leuk en praktisch lerend dus.

  • ‘Mens & maatschappij’ Begrijp de wereld van vroeger en de maatschappij van nu.
  • ‘Mens & natuur’ Onderzoek de wereld van de natuur en techniek.
  • ‘Kunst & cultuur’ Ontdek jouw creatieve talenten.

Specials

Weet je wat ook helpt bij het maken van die keuze? Specials. In klas 1 en 2 maak je alvast kennis met vakken als elektro, bouw en koken. Zo ontdek je wat bij je past en waar je blij van wordt.

Leren kun je overal

Je hoeft niet altijd op school te zijn om te leren. Excursies, voorstellingen, uitjes, sportactiviteiten en stages, daar steek je ook heel veel van op! Dit doen we dan ook graag en vaak. Denk aan ‘On Stage’, in het tweede jaar. Of een bezoek aan Den Haag en Technovium.

Filmpje Groesbeek

Nijmegen

Je kunt bij ons terecht voor vmbo-basis, -kader en theoretisch in gebouw Berk en Vlier op de campus in Nijmegen.

Coach

Van maandag tot en met donderdag, start je de dag met een coach. Elke vrijdag sluit je de dag samen af. Jouw coach helpt je met plannen, de aanpak van je werk en is er ook voor je als iets even niet lukt.

Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Op het vmbo is veel aandacht voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding. In klas 1 en 2 gaan we samen op zoek naar jouw talenten, interesses en passies. In klas 3 en 4 wordt iedere periode een ‘loopbaangesprek’ gevoerd. Zo’n vier keer per jaar dus. We bespreken dan in welk werkveld jij het best jouw talenten kunt inzetten en hoe je jouw doelen kunt behalen. Ook maken we een plan voor de komende tien weken.

Specials

Je gaat aan de slag met een cursus die je zelf uitkiest. Iedere periode kies je een nieuwe. Bijvoorbeeld ‘tijdschrift maken’, dansen, sporten, filmen, of fotograferen. Of is breien, techniek, kunstwerken maken, of een taal leren meer iets voor jou? Doen!

Stages

Hoe mooi is het om de theorie die je op school leert, in de praktijk te brengen! Dat dachten wij dus ook. Daarom ontdek je niet alleen in de klas, maar ook bij organisaties. In het derde leerjaar ga je drie weken op stage. Lekker oefenen, dat geeft mooie inzichten!

Talentgebieden

Naast de kernvakken, zijn er ook ‘talentgebieden’. Je ziet ze hieronder op een rijtje.

  • ‘Talent & Oriëntatie’ je ontdekt de wereld.
  • ‘Talent en Natuur’ leer je de natuur te begrijpen.
  • ‘Talent & Expressie’ ontdek jouw creatieve talenten.

Filmpje Nijmegen

Docenten motiveren je om het beste uit jezelf te halen!

Dewy & Ginavmbo, leerjaar 1