Maria Montessori

Maria Montessori anno nu

Bekend is Maria Montessori’s historische uitspraak ‘Help mij het zelf te doen.’ Historisch omdat dit credo uit de 19 e eeuw dateert, maar geen houdbaarheidsdatum blijkt te hebben. Want tot op de dag van vandaag worden montessori leerlingen uitgedaagd om zich te ontwikkelen tot een totale, zelfbewuste persoonlijkheid. Een persoonlijkheid met persoonlijke en unieke talenten die alleen ontdekt kunnen worden in een traject waarbij een persoonlijke benadering, begeleiding op maat en vertrouwen centraal staan.

In dit traject ontdekken leerlingen hun eigen, individuele leerkracht, een solide basis voor de veelheid aan keuzes en verantwoordelijkheden waar ze op jonge leeftijd al mee te maken hebben. Maar zeker ook later. Goed beschouwd, leren onze leerlingen dankzij Maria een ‘les voor het leven.’

Over talenten gesproken

Als multi-talent in de dop werd Maria Montessori op 31 augustus 1870 in Chiaravalle, Italië, geboren. Ze studeerde wiskunde, biologie, Italiaans, Latijn en zwaaide als eerste vrouw af aan de universiteit van Rome. Ze ontwikkelt zich tot arts en filosofe, al leert de wereld haar later vooral kennen als pedagoge. Een pedagoge met een dusdanig uniek gedachtegoed dat zich dit snel over de grenzen verspreidde. Want daar waar kinderen zijn en leren, werd en wordt het idee omarmd dat zij niet allemaal op dezelfde momenten aan hetzelfde leren toe zijn. Daar plukken onze kinderen nog altijd de vruchten van.

Montessori Nu!

Deze film is gemaakt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Montessori Vereniging.