10-15 Agora Groesbeek

Het Montessori College en de Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG) starten samen een nieuw initiatief voor leerlingen van 10-15 jaar. Enerzijds om de doorgaande lijn van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs te bevorderen, anderzijds om een nieuw onderwijsconcept neer te zetten dat gebaseerd is op het Agora onderwijs in Roermond. Onderwijs dat niet uitgaat van bestaande kaders maar vanuit anders denken. Onderwijs dat dus niet persé plaats vindt in een lokaal, met lesmethodes, toetsen, cijfers en een leraar voor de klas. Leerlingen van diverse niveaus en leeftijden leren met en van elkaar en met hoofd, hart en handen. We sluiten aan bij de ontwikkelbehoefte en talenten van de leerlingen. Wij starten dit 10-15 initiatief in augustus 2018.

Wie zijn de coaches?

Joris Pijnenburg

Ik ben Joris Pijnenburg, geboren te Boxtel in 1987. Inmiddels woon ik samen met mijn verloofde Dorien en onze prachtige dochter Noélie in het kleine, maar mooie Leuth. In die omgeving is het heerlijk om te genieten van de natuur en dat doe ik ook graag, alleen of met mijn gezinnetje. Daarnaast houd ik van lezen, schilderen, sporten, tuinieren en doe-het-zelven.

Ik ben in het onderwijs terecht gekomen na rondzwervingen bij een vooropleiding voor de Kunstacademie en opleiding Creatieve Therapie en uiteindelijk de Pabo in Nijmegen. Tijdens die studie ben ik voor een half jaar naar Kopenhagen en Oslo geweest om me te verdiepen in het implementeren van legendes, sprookjes, mythes en sages in het basisonderwijs.

Het heeft me onder andere duidelijk gemaakt dat fantasie en verwondering voor iedereen, niet alleen kinderen, essentieel is. En dat wil ik graag terug zien en zelf terug laten komen in het onderwijs.

In het Agora-onderwijs zie ik die kans duidelijk terug: leerlingen gaan vanuit hun eigen verwondering en fantasie op reis naar antwoorden op de vragen in de wereld. En bij die reis wil ik graag hun medepassagier zijn.

Jacqueline de Volder

Geboren in Den Bosch, 30 jaar geleden gaan studeren in Nijmegen en daar nooit meer weggegaan. Ik woon samen met mijn drie kinderen Lies (14), Loed (12) en Wick  (12) op loopafstand van de binnenstad. Ik fiets met veel plezier naar Groesbeek op en neer (elektrisch, dat wel).

Na 15 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, besloot ik om op mijn 35e de pabo te gaan doen. Na het behalen van mijn diploma heb ik in het speciaal onderwijs gewerkt. Ik heb daar ondervonden dat mijn kracht vooral ligt in het coachen van leerlingen bij wie niet alles volgens het boekje gaat.

Sinds 2009 werk ik o.a. als docent Nederlands op het Montessoricollege in Groesbeek. Ik ben al een paar jaar met veel plezier lid van het kernteam onderbouw en ik ben vanaf het begin betrokken bij de veranderingen van vmbo naar MMVMBO.

Mijn vrije tijd breng ik graag door met vriend, vrienden en muziek (ik zing).

Ik heb enorm veel zin om als coach in 10-15 Agora Groesbeek aan de slag te gaan. Samen met de leerlingen en mijn collega-coaches onderwijs ontwikkelen, groeien, ontdekken en aan den lijve ondervinden dat leren in vrijheid écht mogelijk is!

Ilze de Vries

De eerste zomer in mijn leven maakte ik mee op het Groningse platteland, waar ik geboren ben. Toen ik vier jaar later verhuisde naar Friesland met mijn ouders en mijn oudere zus, was dit het begin van een mooie jeugd in een dorp boven Leeuwarden dichtbij de Waddenzee.  We woonden aan de route van de Elfstedentocht en ik leerde daar schaatsen en zeilen. Dat laatste maakte dat ik 16 jaar later mijn man leerde kennen op een zeilschool aan het Heeger Meer. Via studie en werk belandden we samen in Amsterdam, waar we twee kinderen kregen; Ward en Mila.

Vanwege het werk van Joost, mijn partner, verhuisden we naar de regio Nijmegen. De kinderen studeren nu in deze mooie stad en wonen er ook op kamers. Wij streken neer in Groesbeek waar we nog steeds wonen op een prachtige plek en waar we een bed & breakfast runnen. Het onderwijs ben ik pas op mijn 36ste ingegaan. Daarvoor werkte ik in het bedrijfsleven als intercedente,  directiesecretaresse en logistiek medewerker. De PABO-opleiding volgde ik toen de kinderen 4 en 6 jaar oud waren.

Buiten het runnen van de bed & breakfast, vermaak ik me in onze tuin,  loop ik graag hard, speel ik tennis en ga ik regelmatig naar de sportschool. Ik houd van koken voor vrienden, familie en gasten!

Mijn hele leven al ben ik onderzoekend geweest, nieuwsgierig naar alles om mij heen en op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Zo kwam ik ook terecht op het Montessori College Groesbeek. Na tien jaar gewerkt te hebben in groep 7 & 8 van de basisschool kreeg ik de kans een dag erbij te werken binnen het MMVMBO. Ik heb daar gezien hoe je kinderen in hun kracht kunt zetten. Na twee jaar heb ik afscheid genomen van het basisonderwijs, en werk ik alleen nog bij het Montessori, een school die leerlingen én medewerkers kansen en ruimte biedt.

Dat we nu een 10-15 Agora school in Groesbeek gaan starten ervaar ik als een groot cadeau! Het is geweldig dat ik mag beginnen aan deze challenge, samen met mijn collega’s Jacqueline en Joris, en natuurlijk niet te vergeten: samen met de leerlingen en hun ouders, die met ons deze uitdaging aangaan en ons het vertrouwen geven.

Ik weet zeker dat het een bijzondere reis gaat worden, het stimuleren en ontwikkelen van de nieuwsgierigheid van kinderen is het mooiste wat er is. In dit proces houden we jullie op de hoogte.

Bent u als ouder of als professional nieuwsgierig geworden?

Voor informatie kunt u contact opnemen met Paula Wetselaar, of via telefoonnummer: 06- 34 20 88 85