Montessori College

Wat houdt montessori onderwijs op school in?

De leerling staat op het Montessori College centraal! Volgens Maria Montessori zijn niet alle kinderen op dezelfde momenten aan hetzelfde leren toe. Dus richten wij ons onderwijs zo in dat er zo goed mogelijk ingespeeld kan worden op de ontwikkelingsfase waarin leerlingen zich bevinden.

Ook speelt de ontwikkeling van de eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid een belangrijke rol. Want montessorileerlingen worden vooral uitgedaagd om te onderzoeken waar hun leerkracht ligt. En dat moeten ze uiteindelijk zelf ontdekken. Niet helemaal zelf, natuurlijk, niet zonder de professionele en betrokken begeleiding van al die montessorimentoren en -leerkrachten.

Onze school in beeldKarakteristieken voortgezet Montessori onderwijs

Het Verenigd Montessori Onderwijs (VMO) heeft zes karakteristieken beschreven die kenmerkend zijn voor het voortgezet Montessorionderwijs.

1. Hoofd, hart en handen

Montessori onderwijs biedt een bredere vorming dan alleen gericht op cognitieve doelen en streeft naar verdieping van leren door integratie van hoofd, hart en handen.

2. Leren kiezen

Het is een voorwaarde voor de ontwikkeling van zelfstandigheid dat leerlingen leren om keuzes te maken.

3. Reflecteren

Reflectie op het leren vormt voor de leerkracht en leerlingen de basis om vast te stellen waar een leerling staat in zijn of haar ontwikkeling en daarnaar te handelen.

4. Sociaal leren

Leerlingen zijn in de leeftijdsfase van het voortgezet onderwijs erg gericht op het sociaal functioneren met leeftijdsgenoten. Het van en met elkaar leren is een belangrijke karakteristiek van vmo-scholen.

5. Samenhang in leerstof

De nota 'het Montessorionderwijs in de 21e eeuw' geeft aan dat leerlingen werkelijkheidsgebieden moeten onderzoeken. Daarmee worden de grenzen tussen traditionele vakken overschreden.

6. Binnen en buiten school

Het leren van bekwaamheden en het verwerven van een maatschappelijke rol vindt in en buiten school plaats. Analoog aan de 'oefeningen voor het dagelijks leven' van de montessori basisschool, schenken vmo-scholen aandacht aan oefeningen voor het maatschappelijk leven.

Leerlingen over onze school

leerling quote

''Docenten zeggen dat je van fouten kunt leren, daardoor ben ik minder bang om fouten te maken!"

leerling quote

"Ik krijg hier de mogelijkheid mijn muzikale talenten te ontdekken."

leerling quote

"Op deze school kan ik echt mezelf zijn..."Meer over Montessori

Maria Montessori anno nu

Bekend is Maria Montessori’s historische uitspraak ‘Help mij het zelf te doen.’ Historisch omdat dit credo uit de 19 e eeuw dateert, maar geen houdbaarheidsdatum blijkt te hebben.

Lees meer

Onze opleidingen

Welk advies je ook hebt. Hier slaag je. In de prachtige nieuwe en vernieuwde gebouwen aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen of in de vertrouwde en gezellige school in Groesbeek verzorgen we eigentijds onderwijs voor alle leerlingen vwo, havo en vmbo. De gebouwen bieden optimale leer- en werkvoorzieningen.

Lees meer

Kwaliteit

Naast positieve aandacht voor de ontwikkeling van het kind is een school er ook om resultaten te halen.  Meer informatie over onze school maar ook andere scholen is te vinden op www.scholenopdekaart.nl

Lees meer

Best wel een beetje bijzonder

En wat is er nou zo bijzonder aan het aanbod? Wat voor vakken zijn er en welke keuzes heb je? Lees meer over het speciale aanbod.

Lees meer

Op het Montessori College is duurzaamheid een belangrijk thema. Niet alleen is afval scheiden een discussiepunt of hebben we een Gezonde Kantine. Ook het gebouw is duurzaam gebouwd en voorzien van allerlei ontwikkelingen die aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Lees meer over onze duurzame school.

Onze medewerkers

Bekijk onze medewerkers

Heeft u vragen over het Montessori College?

Bekijk de veelgestelde vragen