Night of the Nerds 2019

Ons bezoek aan de Night of the Nerds op 21 mei 2019 was de moeite zeker waard: erg indrukwekkend om zoveel nieuwe technische innovaties te zien. Eén van de grootste machines die ze daar hadden, was een soort robot, bestaand uit een stok met bovenaan ongeveer 10 armen. Het speciale aan deze robot was dat aan het begin de robot geen idee had wat hij zelf kon. Door een zeer lange tijd een programma te laten lopen, leerde de robot zichzelf aan wat hij kon en hoe hij zijn armen het best moest bewegen. Het belangrijkste hieraan is dat de robot dus niet alleen leert hoe hij gewoon zijn armen moet bewegen, maar uiteindelijk leert hoe hij het beste zijn armen kan bewegen. Als dit anders is dan de manier waarop onze huidige machines werken, kunnen onze machines zich aanpassen zodat ze beter en efficiënter kunnen werken.

Daarnaast waren er ook nog erg veel net-afgestudeerde studenten. Het leukste wat ik bij Night of the Nerds heb gezien was ook gemaakt door een aantal van deze mensen. Er was een groep die bezig was met het maken van een ‘escape room’. Een escape room is een kamer met een aantal technische puzzels die je zo snel mogelijk moet voltooien om een sleutel te krijgen om de kamer weer uit te komen. De groep had puzzels gemaakt die werken met de geleiding van elektriciteit, logica en basis programmeren.

Ook waren er erg veel kleinere projecten te zien. Er waren bijvoorbeeld ‘hologrammen’. Dit zijn strookjes met veel kleine led-lampjes erop. Deze strookjes draaien heel erg snel rond, waardoor het lijkt alsof er uit het niets een 3d-afbeelding in de lucht staat. Wat je ook zeker niet kon missen, waren ‘3d- printers’, dit zijn printers die zelf plastic verwarmen waardoor je er bijvoorbeeld 3d-figuurtjes mee kan printen.

Als laatste was er ook nog erg veel met ‘virtual reality’. Virtual reality houdt in dat je een grote bril opzet met schermen in plaats van glazen, waardoor alles wat je ziet lijkt alsof je echt in het spel zit.

Dat technologie ‘mijn ding’ is en een belangrijke rol zal spelen in mijn toekomst, wist ik al. Maar nu helemaal!

Daan Smeets (leerling v5)