Multiculturele vlag

Op 22 december kwamen we samen om de diversiteit van onze samenleving, onze school te vieren. Deze dag is niet zomaar uit de lucht komen vallen, we hebben het te danken aan een leerling die niet vocht tégen de diversiteit van anderen, vorig jaar met Paarse Vrijdag, maar aandacht vroeg voor ook haar diversiteit en de diversiteit van zoveel jongeren op onze school, namelijk de culturele diversiteit.

Zij zei, mevrouw, wij willen ook een speciale dag en wij willen ook een speciale vlag. Maar waarom, vroeg ik, naïef en vol overtuiging van onze gelijkwaardige benadering van iedereen. Omdat wij niet gezien worden, zei ze. Daar schrok ik van. Zij zei: We zitten in de klas en we hebben allemaal een andere achtergrond, een andere cultuur thuis en die brengen we mee naar school. Maar hier wordt er nooit echt over gesproken, ik denk, zei zij, dat docenten niet eens weten waar we vandaan komen – wij zijn allemaal leerlingen met op de een of andere manier een migratieachtergrond, daarin zijn we gelijk, maar we zijn ook allemaal anders en we zijn trots op waar we vandaan komen. We zouden graag willen dat dat zichtbaar is in de school. Een prachtig verzoek, mooi verwoord, met eerlijke argumenten. En zo nodig blijkbaar, om er werkelijk voor te zorgen dat alle leerlingen op deze school zich gezien, gehoord en erkend voelen. Dat jullie allemaal voelen dat jullie erbij horen, the sense of belonging, gaan ervaren. Zien dat jullie welkom zijn.

Een dag en een vlag. Donderdag 22 december was het zover: landen van herkomst werden gepresenteerd, er was muziek, er waren hapjes uit alle windstreken en er was een modeshow.

Onder leiding van Firuze en de leerlingen Dina, Naminata, Arsema, Jeovania, Aminata, Fijona, Nihal, Nourtje, Naomi, Parisa. Rochayna en Rumeysa is er hard gewerkt om deze dag te organiseren en tot een succes te maken. Ze hebben nog een belangrijke taak. Want hier is de vlag. Hij is er, en hij hangt hier, centraal in onze school. En zoals het is met vlaggen en symbolen, die worden officieel onthuld.

Hier nog wat foto’s die gemaakt zijn door onze eigen leerlingen Lulu en Flore voor het vak Fotografie.