Montessori Studiemarkt 2020

Afgelopen vrijdag 27 november vond in gebouw Beuk (K27) de 4e editie plaats van de Montessori Studiemarkt. Een avond waarop oud-leerlingen tijd vrijmaken om terug te keren naar onze school om de huidige studiekiezers uit havo 4&5 en vwo 5&6 te vertellen over hun studie, de weg er naar toe en om ze antwoord te geven op alle denkbare vragen die daarmee te maken hebben. Dit jaar was het een heel bijzondere editie, niet alleen vanwege het feit dat we het geheel coronaproof moesten organiseren, maar ook omdat het voor onze leerlingen sinds lange tijd het enige live evenement was om aan de slag te gaan met hun keuzeproces. Vanaf de sluiting van de scholen in maart tot op heden zijn vrijwel alle open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen online, terwijl juist het in gesprek gaan met studenten zoveel meer oplevert.
En dit was duidelijk te zien op deze avond. De studenten arriveerden in kleine groepjes tussen 18.00 en 19.00 uur en ruim voor de start stonden onze leerlingen al te trappelen om te beginnen. Ruim 80 oud-leerlingen waren dit keer aanwezig om ze te ontvangen bij hun stand. De studies waren verdeeld in zes clusters:

  1. pedagogiek/onderwijs/psychologie/politiek
  2. biomedisch/gezondheid
  3. journalistiek/geschiedenis/kunst & cultuur
  4. techniek/informatica/milieu/klimaat
  5. communicatie/cultuur/media
  6. rechten/economie/university college/overig

De opkomst was hoog, want onze leerlingen hadden duidelijk behoefte aan deze individuele gesprekken om zich verder te kunnen oriënteren op mogelijke studies. Wij zagen en hoorden geanimeerde  gesprekken, interessante en relevante vragen in een ontspannen en gezellige sfeer. Leerlingen die ons kwamen melden dat het zo fijn was dat ze werkelijk alles konden vragen, dat de keuze nu meer definitief was of dat er juist meer opties aan hun interesses waren toegevoegd. Ook de oud-leerlingen merkten hoe groot de behoefte was aan deze informatie en zoals één oud-leerling ons vertelde: “Ik ben echt blij dat ik ze kan helpen, want het is gewoon niet leuk dat ze alles online moeten doen en ik heb het gevoel dat ik vanavond echt iets voor ze kon betekenen”. Het was, ondanks het gemis van het gezellig napraten met onze oud-leerlingen onder het genot van een hapje en drankje, wat ons betreft een zeer geslaagde avond.
Op naar de 5e editie in schooljaar 2021-2022.

Marion van Hoof en Gabriëlle Franquinet