Klösdag 2019

Donderdag 9 mei jl. vond de Klösdag plaats. Een dag op locatie in de buurt van de Wylerbaan. Deze dag staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Kinderen van de basisscholen én de leerlingen uit het eerste leerjaar van het Montessori College en 10-15 Agora Groesbeek beleven in twee dagdelen de Tweede Wereldoorlog als in september 1944 zelf. De leerlingen krijgen lezingen over munitie en bommen in de grond en hoe deze geruimd worden. Er wordt uitgelegd hoe een parachute werkt en wat een soldaat allemaal bij zich had. Daarnaast kunnen de leerlingen meerijden in originele voertuigen. Op Voxhill zien we hoe een EHBO post destijds was ingericht en ook de Horrocks tree slaan we niet over op boerderij De hoge hof.

Op de Canadese begraafplaats wordt stil gestaan bij de gevolgen van operatie Market Garden en operatie Veritable, de operatie die op 8 februari 1945 van start ging. Tevens duiken we de grond in met metaaldetectoren en staan we stil bij het monument aan de Wylerbaan. Volgend jaar wordt een bijzonder jaar, 75 jaar bevrijding. Een belangrijk jaar en moment. We hopen dat dit soort dagen en dit bewustzijn blijft bestaan en gekoesterd wordt.

De Klösdag is een prachtige dag onderwijs waar kinderen blij zijn dat ze geen school hebben, maar stiekem het meeste opsteken.

Menno vd Leer