Halve finale Vakkanjers op 9 maart in Soest

Maandag 9 maart was de eerste regiofinale van de vakkanjer scouts in Soest. Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat de Cruyff Foundation. In de challenge ‘Creating space for children’ daagt de Cruyff Foundation vmbo’ers en mbo’ers uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Isa, Sharina en Dean (leerlingen in Groesbeek) waren keurig om half acht op school; de maquette lag al in de auto dus snel op weg. De rit heen duurde lang door de vele files, maar uiteindelijk kwamen we om kwart over negen aan bij het Stayokay in Soest. Hier kwamen de vijftien scholen voor de eerste regiofinale bij elkaar. Na de ontvangst kregen de deelnemers een T-shirt en werden we welkom geheten. Na de welkomstwoorden werden de scouts meegenomen voor een presentatietraining. Hier kregen ze tips om de presentatie nog beter te maken.

 Na een limonadebreak begonnen om elf uur de presentaties . En het Montessori trio mocht de spits afbijten. Het idee is een speeltuin waar ieder kind kan spelen. Alle toestellen zijn zo bedacht dat ook kinderen in een rolstoel mee kunnen spelen. Het presenteren verliep goed, ieder nam zijn of haar deel van het verhaal en na vijf minuten was het alweer voorbij en kwamen de andere scholen voor hun presentaties.

De lunch na de presentaties was prima, lekkere soep en broodjes kroket of salade.

 

Om een uur was de prijsuitreiking. Na alle presentaties van de andere teams gaven we onszelf niet zoveel kans, maar Isa, Sharina en Dean werden als winnaars van de derde prijs naar voren geroepen. Ons idee was goed, maar ze misten het innovatieve.

Het Vakcollege uit Emmeloord won de eerste prijs en daarmee het ticket voor de finale. Alle deelnemende leerlingen ontvingen een bioscoopbon om het halen van deze regiofinale te vieren en een deelnamecertificaat.

Wij maken via een wildcard nog kans, maar dat blijft nog even afwachten want die worden pas bekend nadat alle regiofinales gehouden zijn.

 Met bloemen en een heel goed humeur reden we terug naar Groesbeek. De terugweg verliep vlot en om kwart voor drie waren we weer thuis. Nu afwachten en hopen op die wildcard. Goed gedaan kanjers!

Monique Noorbergen