Gehavende hand door vuurwerkbom

Zoals vele anderen, experimenteerde Jerry Millerson (50) op jonge leeftijd met zelfgemaakte vuurwerkbommen. Als gevolg hiervan mist hij nu een deel van zijn rechterhand. Dat hij groot voorstander is van een vuurwerkverbod, zal niemand verbazen. Onze leerlingen MMvmbo luisterden vorige week ademloos naar Millersons relaas. Een stilte die ‘gehoor’ geeft aan de impact en de gevolgen van het afsteken van vuurwerk.

Durf je legaal vuurwerk wel af te steken?’, vroeg een leerling. Millerson: ‘Ik ben lange tijd zelfs bang geweest voor de magnetron. Inmiddels zijn dit soort angsten gelukkig verminderd. Maar het gaat  er wat mij betreft niet om of je het wel of niet ‘durft’. Ik doe het niet, omdat ik het risico ken. Zelfs nu, jaren later, kan ik mijn veters niet strikken, laat ik spullen vallen en heb altijd pijn. Ik heb foute keuzes gemaakt, met alle gevolgen van dien. Deze gevolgen, deze handicap gun ik jonge mensen zoals jullie niet.’

Aan ons de -blijvende- taak om het vuurwerkverbod te koppelen aan dat wat er echt toedoet: veiligheid.

(foto Paul Rapp, Gelderlander 20 november)