CULTUURSTROOM

MEER TIJD VOOR CREATIEVE CULTUURPROJECTEN!

Ben jij extra geïnteresseerd in kunst en cultuur? Geef je op voor de cultuurstroom op havo/vwo en vmbo-t/havo. De kunstvakken zoals tekenen, handvaardigheid, dans, drama, multimedia en muziek krijgen extra aandacht. Je maakt zelf kunstwerken. Je werkt samen aan presentaties, ontdekt de cultuur waarin je leeft en je maakt kennis met andere culturen.

Cultuur bestuderen, dit onderdeel wordt officieel de bestudering van het culturele erfgoed genoemd. Dit zijn de bijzondere dingen van ons land en de wereld. Je leert over onze geschiedenis en kunst.
Bij de cultuurstroom krijg je gedurende 2 jaar een extra uur cultuurvakken. In het totaal krijg je 4 uur kunstvakken aangeboden. De andere leerlingen hebben 2,5 of 3 uur kunstvakken. Daarnaast volg je alle reguliere lessen. Tijdens de projecten worden de kunstvakken in de samenhang gegeven en wordt er zowel  binnen als buiten de school gewerkt.

Bij de cultuurstroom krijg je, anders dan de andere leerlingen,  in het eerste en tweede jaar zowel muziek als podiumexpressie (drama en dans).

Filmisch decor voor live performance ‘Vorm In Herhaling 2022’ (project leerjaar 2)

 

Visie

Zelfstandigheid, samenwerken en probleemoplossend vermogen zijn naast het verwerven van kennis steeds belangrijker. Kunst- en cultuuronderwijs is een uitstekend middel om deze vaardigheden te ontwikkelen.

De kunst- en cultuureducatie versterkt algemene kennis en geeft het een breder inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen. Het versterkt bovendien het respect van iedere leerling voor de bekende en onbekende omgeving, expressies en concepten. Het is daarmee van wezenlijk belang bij het realiseren van de doelstellingen van het montessorionderwijs.

Cultuurprofielschool

Sinds 2009 is het Montessori College een gecertificeerde Cultuurprofielschool. Kunst en cultuur zijn van wezenlijk belang binnen het montessori-onderwijs.

Het Montessori College is lid van de Vereniging Cultuurprofielscholen (VCPS). Deze vereniging heeft kwaliteitscriteria opgesteld waaraan een cultuurprofielschool moet voldoen. Om de vier jaar wordt de school door een externe commissie bezocht en getoetst aan deze eisen.

Vakintegrerende kunst-en cultuurprojecten

Er is meer dan alleen een breed cultuuraanbod. Tussen vakken is er sprake van afstemming en integratie door middel van verschillende vakoverstijgende projecten. De kunstvakdocenten tekenen, handvaardigheid, drama, muziek en wereldbeeld en taal (WBT) werken bijvoorbeeld in de onderbouw gedurende een periode van 8 weken gezamenlijk aan het project Film-Ver-Halen. Leerlingen moeten dan een transfer maken tussen de verschillende vakinhoud en vaktaal. Al die informatie komt samen in een presentatie na afloop.

Samenwerkingspartners

Nijmegen is een regionaal cultuurcentrum. Daardoor is er een breed scala aan buitenschoolse partners en contacten. Hieronder een opsomming van stedelijke culturele centra tot individuele kunstenaars. Cultuur en school Nijmegen, Individuele kunstenaars, ACN Architectuur Centrum Nijmegen

Externe opdrachtgevers: Bureau Buitenkans, Musea: Valkhof, Orientalis, Afrika museum, Huis voor de kunsten De Lindenberg

Filmcentrum Lux, Scapino (dansworkshops), Introdans (dansworkshops), Grote Broer (theaterworkshops), Stichting PAN (rapworkshops); fotografen: Mamabart, Paul Breuker en Geert van de Ven (excursie naar fotostudio) Floor Adams: workshop animatiefilm, Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, De Vasim Nijmegen, HAN Nijmegen, Arnhem, Artez Arnhem , 4XM en ID Dance.

Cultuur promo's

Bekijk beide filmpjes!

Wil je meer filmpjes of projecten bekijken? Ga dan naar de website van Cultuurprofielscholen.