Dagboek van Berni

Het is een bewogen jaar geweest. In alle opzichten. We maakten grote slagen in ons streven om nog meer keuze- en maatwerk voor leerlingen mogelijk te maken. We hebben een nieuw schoolplan voor de komende vier jaar (vanaf 25 augustus vindbaar op onze website). We participeerden in het oprichten van een landelijke vereniging voor Agora onderwijs en waren actief in de vereniging van het montessorionderwijs. We lieten ons onderwijs draaien, gewoon zoals dat hoort. En toen viel op 15 maart opeens alles stil.
Dat was natuurlijk schijn, want Corona zette alles op zijn kop. In mijn laatste dagboek van dit schooljaar blik ik daar nog even op terug.
Voor nu wens ik iedereen een hele rustige tijd en een fijne en veilige vakantie toe.

 

Alle leerlingen gooiden deze week tegelijkertijd hun examenhoedje de lucht in. Ze vierden hun slagen en werden toegesproken door hun mentor. Dat gebeurde in een festivalsfeertje met een heuse backstage pass, een dj, live-optredens, tenten waarin leerlingen op de meest creatieve wijze door hun mentor nog eenmaal werden verrast, een foodcar, een ijscokarretje en een silent disco. Leerlingen werden een uur lang ondergedompeld in positiviteit, een afscheid om nooit meer te vergeten. Dat is wat we wilden creëren.
Docenten, conciërges, alle medewerkers die ruimte hadden organiseerden nog dit laatste huzarenstukje.

Ondertussen legden anderen de laatste hand aan scenario’s voor de opstart in augustus. Want hoe zorg je dat docenten anderhalve meter afstand kunnen houden van hun leerlingen? Wat hebben de surveillanten en de conciërges nodig aan extra attributen om hun werk te kunnen doen tussen alle leerlingen?

De afgelopen maanden hebben de medewerkers van alle scholen laten zien dat het onmogelijke mogelijk was. Ze werkten zich het snot voor de ogen. Iedereen was onderwijs aan het ontwerpen wat nog nooit bestaan had. Nooit zag ik zoveel bij elkaar komen onder zo’n hoge druk.

We leerden ontzettend veel. Over online onderwijs, hybride vormen, alternatieve vormen van toetsen en het belang van echt contact. We ontdekten met vallen en opstaan. We verwonderden ons over de successen en de kansen om onderwijs in de zeer nabije toekomst nog meer op maat en flexibeler te maken. Muren zijn opeens geen scheidingen meer en de wereld komt de school in, net zoals de school nog meer de wereld kan gaan gebruiken.

Afgelopen dagen leverden de leerlingen hun boeken in en maakten hun kluisjes leeg. De laatste examenleerlingen liepen door de sterrenhemel van het festivalterrein naar buiten, de wijde wereld in. En wij gaan vakantie vieren, een beetje met de fingers crossed, maar ook vol goede hoop!

Berni Drop