Dagboek der verbazing 14 mei 2019 – Berni

Vanochtend aan de koffietafel in Groesbeek verzuchtte iemand dat we nog maar 5 echte lesweken te gaan hadden. Ik viel nog net niet van mijn stoel want mijn eindpunt van dit schooljaar voelt toch echt mijlen verder. Dat wordt nog een pittig sprintje de komende tijd. Gelukkig gaat dat gepaard met langer licht en uitbundige natuur. Bij mij in de polder is het adembenemend mooi deze periode. Bloeiende meidoorns, weilanden vol boterbloemen, fluitenkruid op heuphoogte. Alsof de lente je laat wellustigen aan een grande bouffe van kleur en geur.

Ondertussen zijn de theoretische examens volop bezig en gaat dat in het algemeen vlekkeloos. Elk jaar weer mooi om te zien hoe de docenten van de examenklassen zich opmaken voor deze periode. Hoe ervaren ook, ook voor docenten blijft het spannend hoe de leerlingen er door heen rollen. Altijd weer verassingen, leerlingen waarvan niemand het nog verwachtte die het uitzonderlijk goed doen en omgekeerd, leerlingen die er goed voorstaan en dan door de stress opeens onderuit gaan. Hoe lang zal dit nog op deze manier georganiseerd blijven? Hoe lang blijven leerlingen nog gewaardeerd worden op hun slechtste vakken? Wanneer gaat het maatwerk diploma er komen? Waarom geen colloquium doctum voor middelbare scholieren. Voor degene die dit niet weten; het colloquium doctum is een mogelijkheid voor mensen van boven de 21 om een toegepast toelatingsexamen te doen als je een bepaalde richting op de universiteit wilt volgen en geen diploma vwo hebt. Waarom geen cd voor het mbo, hbo en universiteit?

Ik weet dat ze in ieder geval op de universiteit in Utrecht ook al kleine experimenten doen om jongere leerlingen met vwo-capaciteit in bepaalde vakken, maar zonder diploma toe te laten bij een aantal studies. Het is nog klein, maar ik zie het als een begin van een richting die eindeloos meer recht doet aan de specifieke kwaliteiten, passies en talenten van jongeren. Voor de jongeren eindeloos meer motiverend, voor de samenleving niet onbelangrijk lijkt me om de talenten van jonge mensen te benutten.

Ondertussen roeien we met de riemen die we hebben en is het bemoedigend om te zien dat in het MMvmbo veel leerlingen de kans krijgen om op een hoger niveau bepaalde vakken af te sluiten. Ook dat dit bij het h/v toeneemt, evenals het gespreid en vervroegd examen doen. Gelukkig bestaat er hier al heel lang een traditie om niet in beperkingen maar in kansen te denken en worden creativiteit en het zoeken naar de ruimte in wet- en regelgeving niet geschuwd. Als rector/bestuurder hoef ik niet te duwen zoals veel van mijn collega bestuurders en rectoren dat wel moeten. Zien, koesteren en goed verzorgen, zodat al die passie kan blijven bloeien.
Het lijkt hier wel voorjaar!