Corona update – 24 maart 2020

Beste ouder(s), verzorger(s) en leerlingen van de examenklassen,

Nog geen vier dagen geleden berichtte ik dat de examens doorgingen en dat wij beschikten over een protocol. Inmiddels gepokt en gemazeld door de roller coaster van de afgelopen weken, kondigde ik  aan dat als de situatie daarom vroeg, het protocol aangepast zou worden.

Die nieuwe werkelijkheid is reeds vandaag realiteit geworden. De minister heeft besloten dat er dit jaar geen CE plaatsvindt, dat het SE doorgaat en leidend wordt voor de diplomering.

Het bericht maakte een eind aan de onzekerheid, spanning en zorg van veel ouders, medewerkers en leerlingen.

Steeds meer leerlingen gaven aan zich zorgen te maken over een kwetsbaar familielid en spraken ook hun zorg uit over hun eigen docenten. Dat moet tot veel stress hebben geleid en dat is zeker geen goede basis voor een gefocust en gezond leerproces waar elke examenleerling recht op heeft. Zenuwen horen erbij, maar in de huidige doses, zijn deze buiten proportioneel.

Vandaag hebben we deze nieuwe input even laten indalen. Ik sprak al wel leerlingen die dachten dat ze, nu alleen het SE meetelt, ze al bijna klaar waren. Dat is geenszins het geval. We zullen de komende periode tot 1 juni gebruiken om tot een kwalitatief en waardige afronding te komen.

Dit jaar zal zeker de geschiedenisboeken ingaan, niet alleen door de historische gebeurtenissen, maar ook omdat het een diplomering werd waar ondanks alles, leerlingen hebben kunnen laten zien dat het diploma dik verdiend werd.

Wat betekent het huidige nieuws voor de komende tijd?

Tot slot,

Toen ik jaren geleden mijn tas aan de vlag hing, was ik uitgelaten, trots en vol verwachting over een nieuw avontuur dat komen ging. Zo’n markering hoort erbij en mag niet ontbreken. Zonder deze markante afronding van de middelbare school start je op een minder feestelijke manier aan het nieuwe avontuur. Wij zorgen -blijvend- voor een stabiele basis, het feest met vlag én wimpel. Al onze leerlingen gunnen wij een dijk van een vertrekpunt om die wijde wereld in te vliegen. Misschien anders dan aanvankelijk gepland, maar een bijzondere markering komt er. Hoe dan ook.

Berni Drop, rector/bestuurder