Corona update – 20 maart 2020

Beste ouder(s), verzorger(s) en leerlingen,

Graag deel ik een aantal laatste ontwikkelingen en bevindingen met jullie.

Ons onlineonderwijs is inmiddels behoorlijk op stoom. Wat ben ik blij dat we al zoveel ervaring met Teams hadden en dat onze ICT al zo goed geoutilleerd is. Dat we al een Bring Your Own Device-beleid hebben en al veel ICT-toepassingen gebruiken.

Wat ben ik trots op onze leerlingen die (nagenoeg alle) bij onlinelessen present geven op de afgesproken tijdstippen. Hoe vroeger op de dag, hoe grappiger. Sommigen nog in pyjama, anderen met de haartjes nog niet gecoiffeerd, sommigen fris en fruitig, anderen knikkebollend van de slaap.

Maar ze zijn er.

En wat missen ze school. Zelden hebben we ons zo gewenst gevoeld. Ze laten schema’s zien, boeken, maken hun huiswerk, leveren opdrachten in, bewegen met behulp van instructiefilmpjes, maken toetsen etc.

Alle leerlingen hebben contact met hun mentoren/coaches en docenten en het lijkt alsof ze bijna allemaal wakker zijn geworden uit hun soms wat lethargische pubermodus. Ze zetten er samen met ons en jullie de schouders onder.

Onze docenten maken veel instructiefilmpjes. Een paar zijn echt aan te raden voor de leerlingen en ouders die bijvoorbeeld beter met Teams willen leren werken.

Installeren Teams: https://www.youtube.com/watch?v=SlL7NWNhzRw&feature=youtu.be

Studietips voor thuiswerken:  https://www.youtube.com/watch?v=fsItEXOjOc8&feature=youtu.be

Op montiplaza voor leerlingen allerlei handigheidjes: https://www.montiplaza.nl/diensten/ict_servicedesk/ICT%20documenten%20leerlingen/Forms/AllItems.aspx

De GGD vroeg ons hun bericht over vaccineren naar jullie te doen toekomen. In de bijlage heb ik deze meegestuurd.

Sinds deze week ben ik lid van Instagram. Ik kan iedereen aanraden om dat te doen én lid te worden van @verbaas jezelf. Vol met beelden die leerlingen maken van zichzelf over wat ze aan het doen zijn, maar ook met vragen en antwoorden over ons onlineonderwijs.

Ouders bieden aan alle kanten hulp aan, wat fantastisch is. De Ouderraden van de locaties verzamelen deze input en we gaan hier zeker gebruik van maken.  Super!

Ouders die een reis al betaald hebben die we hebben moeten cancelen krijgen hun geld terug. Voor de meivakantie hebben we dit uiterlijk afgerond.

De SE’s gaan van start. Dat vraagt veel organisatie en nadenken over zaken waar we niet eerder over nagedacht hebben. We hebben een protocol ontwikkeld dat we voorgelegd hebben aan de VO-raad en de RIVM. We leveren met dit protocol maatwerk wat door de overheid van ons verwacht wordt, we werken de handreiking van de VO-raad uit en volgen de richtlijnen van het RIVM. In de bijlage is het protocol te vinden.

Ook doen we een appel op de ouders en de leerlingen die examen doen: houd je aan de richtlijnen. We hopen zoveel mogelijk leerlingen de komende weken de kans te geven hun SE’s af te ronden.

Ga oprecht en integer met de kansen om die geboden worden: dat helpt ons enorm.

Ik las een column in de Volkskrant van Asha ten Broeke waarvan ik een stukje wil gebruiken als afsluiting. Vooral ook, om iedereen een hart onder de riem te steken:

We zullen nog een poos moeten leven in een samenleving waar dood en angst nadrukkelijk aanwezig zijn. Vechten of vluchten zijn geen opties. Zolang ik mijn angst geen thee geef, lukt het me te oefenen in overgave: ik volg alle adviezen, maar accepteer dat ik ziekte en dood niet echt in de hand heb. Hoe ik nu leef, echter, daar heb ik wel invloed op. Ik kan helpen. Ik kan zingen. Ik kan lachen. Ik kan liefhebben. Nelson Mandela zei: “Laat je keuzes een afspiegeling zijn van je hoop, niet van je angst.” Laten we kiezen om te leven als ons beste zelf. Niet gedreven door bange gedachten, maar door empathie en gulheid; door vrolijkheid, door vertrouwen, door liefde, Ik kan dit. Jij kunt dit. Wij kunnen dit.

Hartelijke groet, sterkte en veel gezondheid, namens alle medewerkers van het Montessori College

Berni Drop, rector/bestuurder