Vertrouwen

In mijn eerste jaar als coach van Agora in Nijmegen was één van mijn leerlingen veel bezig met gamen en filmpjes kijken.

Hoe mooi is het als je van een basisschool komt waar de leraar jou vertelt wat je moet doen, je opeens eigenaar bent van jouw eigen leerproces. Dan is het soms lastig om keuzes te maken voor iets waar je echt van ‘leert’.

Om eerlijk te zijn had ik er erg veel moeite mee en had ik soms zin om zijn laptop uit het raam te gooien. Tot opeens dat moment kwam – net voor de herfstvakantie.

In een coach gesprek vroeg de leerling zich hardop af of hij wel genoeg leerde bij Agora. We gingen het hier samen over hebben. We hebben samen gekeken welke vakken hij allemaal op een reguliere school had gehad, als hij daar voor gekozen had.

Het bleek dat alles wat hij dit jaar gedaan had, toch aan veel vakken te koppelen viel. Behalve Engels, maar dat vond hij ook lastig. En Nederlands, daar had hij ook moeite mee. Dus dat deed hij liever niet. Ook sprak hij de voor mij legendarische woorden:

‘Misschien moet ik wel minder gamen en filmpjes kijken?’

Ik kon dit natuurlijk alleen maar beamen. Vanaf dat moment was hij een nieuwe leerling geworden. Hij koos voor zichzelf en ging planningen maken. Hij ging gamen of filmpjes kijken in zijn pauzes doen. Ook ging hij moeilijkere vakken niet meer uit de weg. Zou hij al die tijd toch al heel veel geleerd hebben? Over zichzelf!

In zijn tweede jaar was zijn doel om uit zijn comfortzone te gaan en koos hij niet meer alleen maar voor de challenges waar hij het meeste van wist en zijn passies lagen. Hij had in het eerste jaar zichzelf leren kennen en wilde nu meer. Zijn zoektocht naar zijn toekomstige werk begon.

Nu – nog steeds mijn coach leerling – is hij begonnen aan zijn voorexamenjaar. Opeens zie ik hem niet veel meer. Hij redt zichzelf wel. Hij is met medeleerlingen aan examenvakken en opdrachten aan het werk. Dit doet hij zo goed dat hij de eerste 10 en 9 al binnen heeft. Ik mis hem zelfs een beetje, maar oh wat ben ik trots, en dat komt niet per se door die mooie cijfers.

Met deze verworven zelfkennis, motivatie en drive komt het zeker goed. En hij is niet de enige leerling die door zichzelf te leren kennen, grote stappen maakt. Bij Agora draait het om vertrouwen. Laten we elkaar vertrouwen geven. Dat is de basis voor succes!

 

Roelant Wijngaards
Coach MC Agora Nijmegen