Leren is leuk!

Vaak gehoorde zinnen van leerlingen op scholen zijn: “Heb je al geleerd voor de toets van morgen?” of “Wat moeten we ook alweer leren?”.


Het enthousiasme spat er niet van af, zou ik willen zeggen. Dit klinkt niet direct als iets leuks of iets vrijwilligs. Maar leren zou toch leuk moeten zijn?

Als ik kijk naar mijn eigen dochters van zes en negen, dan zie ik twee kinderen die mij veel vragen stellen. “Hoe doe je dit?”, “Waarom gaat dat zo?” en “Waar is dat precies?” Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren. Een klein kind hoef je niet eerst te vertellen dat hij moet leren lopen. Dat gaat gewoon automatisch. Het kind ziet andere mensen lopen en wil dit ook kunnen. Van kruipen – soms niet meteen vooruit, maar eerst achteruit – naar optrekken en dan voorzichtig de eerste stapjes zetten. Je hoeft ze daarvoor niet te motiveren, maar je kunt ze natuurlijk wel helpen.

Zo gaat het bij MC Agora in Nijmegen ook. De coaches vertellen de leerlingen niet wat ze moeten leren. Ze helpen met hun leervragen en challenges. Ook prikkelen ze de leerlingen door hen op ideeën te brengen en door hun inspiratie aan te bieden. Dit doen ze gelukkig niet alleen. Ze krijgen hierbij hulp van collega’s, mensen binnen hun netwerk en zelfs via de ouders van de leerlingen.

Zo was er vorige week nog een workshop Afrikaanse djembé. Deze week waren er ook twee interessante inspiratiesessies. De eerste ging over: “Vraag maar raak over (borst)kanker?”. De tweede had de naam: “Mag je jouw eigen fiets terug stelen?”.

Leerlingen konden kiezen of ze bij de workshops aanwezig wilden zijn. Ik kan je vertellen dat er veel animo was voor de geboden opties. Nog mooier was om te zien dat de leerlingen ademloos konden luisteren naar de verhalen en kennis van de ouders. Er werden veel vragen gesteld en er werd echt veel geleerd. De sessies hadden moeiteloos nog langer kunnen duren wat de kinderen betreft. De vragen bleven komen en geen enkele leerling vroeg of er een pauze gehouden kon worden. De bevestiging dat het een groot succes was, kwam achteraf bij het oorverdovende applaus.

Wat belangrijk is voor jou, heeft jouw interesse. Wat kan leren toch leuk zijn!

 
Roelant Wijngaards
Coach MC Agora Nijmegen