Blog 11 School at Sea

Volg de avonturen van onze leerling Jasmijn terwijl zij een half jaar met de Thalassa de wereld rondvaart.
Door middel van haar blogs houdt Jasmijn ons op de hoogte van haar avonturen, en laat zij zien dat momenteel de wereld haar school is!

10-1-2019
De dag begon heel rustig. Iets te rustig misschien, want school ging niet echt lekker. Het was zo’n dag waarop je van pauze tot pauze aan het werk was en als je met een goede reden school kon ontduiken je dat met alle liefde deed. Ook naar de lunch om 13:00 uur keek ik heel erg uit. Ik werd dus ook behoorlijk chagrijnig toen de lunch pas om 14:00 uur klaar was… ‘Nou ja goed, kan gebeuren en weer door’ dacht ik bij mezelf. Om 18:00 uur was de schooldag voorbij, maar ik wilde samen met iemand anders nog wat langer doorwerken, omdat ik eindelijk de motivatie gevonden had om hard door te werken. Ik weet het, heel slim als je de motivatie pas aan het einde van de schooldag vindt… Helaas kwam toen even een ‘oh nee, toch niet’ momentje. Dat is toch wel de uitspraak van SaS 18/19. We werden namelijk allemaal bij elkaar verzameld voor een ‘achterdekje’. Oh oh, wat zou er aan de hand zijn? Het kwam er op neer dat Sam en Pascal vonden dat er een beetje een soort gemakzuchtigheid in de groep was geslopen die zij op alle vlakken (school, keuken, nautisch) terugzagen. Die wilden zij eruit krijgen en ze gaven ons de opdracht om met oplossingen te komen. Eerst had ik eigenlijk niet zo door dat dit gaande was, maar toen ze voorbeelden gaven herkende ik zeker wat ze bedoelden. Ik heb er namelijk zelf ook last van als je iemand drie keer iets moet vragen en diegene doet het nog niet. Na zo’n drie uur op het achterdek gepraat te hebben, met en zonder volwassenen, hebben we een plan van aanpak gemaakt. De volgende dag had ik keukendienst en ik merkte zelf heel sterk dat ik en mijn team gedreven waren om al het eten op tijd af te krijgen. Dit lukte ook heel goed, waardoor we op het einde van de dag wel twee uur pauze hadden en de hele keuken schoon achter hadden gelaten. Als we dat de komende maanden volhouden, moet het lukken!

12 januari 2019
Vandaag heb ik weer keukendienst. De wachten en hutten zijn gewisseld en dat betekent dat ook de keukendiensten gewisseld zijn. Ik heb echt wel een leuke en hardwerkende keukendienst. We waren de hele dag ook ruim op tijd klaar, hebben telkens de hele keuken schoongemaakt en in de middag hadden we zo’n twee uur pauze. Het eten was ook nog eens lekker, dus helemaal top! We hadden chili con carne, kokosmakronen en pastasalade gemaakt!

13 januari 2019
Om 01:00 uur had ik wacht. Toch wel heel lastig om midden in de nacht mijn bed uit te komen hoor. Nou ja, eenmaal eruit is het altijd heel gezellig. Een hemel vol sterren, gezellige gesprekken en aan het roer staan om richting de San Blas te varen.
Om half ’s ochtends kwamen we aan op de San Blas eilanden bij Panama. Echt een andere wereld!

Allemaal kleine eilandjes met kleine zelfgebouwde huizen erop. In de middag kwamen er nog wat lokale inwoners aan boord die zelfgemaakte spullen kwamen verkopen, helemaal zin om de eilanden te ontdekken!

Jasmijn Pieters (vwo 5)

Een aantal foto's die Jasmijn gemaakt heeft in de periode van deze blog.